Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Коста Каранашев: Ще продължим да работим по европрограми за създаване на комплексен туристически продукт и осъвременяване на селищата в община Котел – Радио СливенБГ
02/10/2022
Коста Каранашев: Ще продължим да работим по европрограми за създаване на комплексен туристически продукт и осъвременяване на селищата в община Котел

Коста Каранашев: Ще продължим да работим по европрограми за създаване на комплексен туристически продукт и осъвременяване на селищата в община Котел

„Отчитам 2018 година като успешна за Община Котел, защото успяхме максимално да се възползваме от европейските мерки. И към момента провеждаме процедура по Закона за обществените поръчки за възлагане на преасфалтиране на двете най – големи улици в град Котел – „Проф. Павлов“ и „Луда Камчия“, за изграждане на нови тротоари и окабеляване под тотоарната настилка. Вървим и към финализиране на пречиствателната станция за питейна вода в Котел“. Това заяви в специално интервю за Радио Сливен Нет кметът на Община Котел Коста Каранашев.

По думите му, почти във всички села от общината са асфалтирани голяма част от улиците, по които нова настилка не е полагана от 1986-та година насам. „Проектирали сме и центровете на селата Тича и Градец, с които кандидатстваме също по програми, за да се преустроят селищата по съвременен начин. По програмата за топъл обяд храним 2 000 души – огромен процент за населението на общината. Пак по програми успяхме да направим едно социално предприятие за озеленяване, където са заети около 30 души“, отчете още кметът Каранашев. Възползваме се от програмите за социална заетост „на макс“ и така осигуряваме работни места за хора, които поставена на свободния пазар нямат шанс. Безспорно за Община Котел това е голям успех, защото. безработицата е голяма, но чрез тези социални програми успяхме да осигурим сериозна заетост, отчете с удоволствие кметът.

Още в прикачения файл.

 

Какво е планирано за 2019 година?

„Продължаваме   с европейските проекти. Входирали сме проекти за саниране на сградата на Общината, на съседна до нея сграда и на Гимназията в Котел, като целта да се създаде архитектурен ансамбъл в центъра на града.

Вървим по всички мерки. Най – интересна ще бъде мярката, по която може да бъде създаден един туристически продукт в селищата Жеравна – Медвен –Кипилово“, сподели на прага на новата година Коста Каранашев. Идеята е да се създаде групов, комплексен, туристически продукт. Визира се Калето в село Кипилово, което е второ по степен на съхранение на Балканите, са проучили вече от община Котел.

С много интересна визия е общинският екип и за Жеравна, където може да има светлинно шоу, сподели своя лична идея Коста Каранашев. Медвен, с неговите дадености, и старата част на Котел, където три общински къщи и малко площадче могат да бъдат включени в нов ансамбъл, ще допълнят интереса на туристите към този край, убеден е кметът на възрожденската община.

Чуйте още:

 

Има ли квалифицирани кадри за това?

„Трябва да повищим квалификацията на музейните работници, идеята ми е да върнем хора тук, на младите специалисти да осигурим обучение, чрез което с желание да представят и продават туристическия продукт, разкри пред Радио Сливен Нет още от плановете си Коста Каранашев.

По думите му, има интерес за инвестиране в традиционни за района отрасли – дървопреработване и килимарство.

„Дължим много на котленския килим. Фестивалът на килима, който организираме, събуди позабравени емоции и смятаме да работим така, че и административно да го съхраним като марка. При проявен интерес да се опитаме да обучим млади хора и на този занаят, но и да търсим пазар. Тогава младите ще имат интерес“, убеден е Коста Каранашев.

За всичко това е нужно време, убеден е кметът на Котел. За новата година пожела на жителите и гостите на общината здраве, търпение и съзнание да бъде съхранено предаденото от миналото, но и продължено с изискванията на новото време.

Чуйте още:

About Post Author

Facebook Comments