30/11/2021

Д-р Юлия Бянкова: Кой и как прави критериите и определя кои болници ще сключват договори с касата? И защо при съкратен бюджет се откриват нови болници?

Намерения за протест има, недоволството сред медиците е много голямо,  това коментира пред Радио Сливен Нет нашата събеседничка. И още:

 

Това, което се случва в момента, вече сме го виждали – 2010 г. имаше аналогична ситуация, но разликата е, че  три месеца през пролетта тогава Здравната каса заплащаше 60 % от изработеното от болниците. В момента най-сериозният проблем е точно в болничната помощ.  И  всички са „много изненадани” от това, което става, а то е по предварително известен сценарии: бюджетът на касата  се знаеше, че няма стигне за се изплати това, което касата дължи на лечебните заведения за болнична помощ. Това заяви още в интервю за Радио Сливен Нет д-р Юлия Бянкова, член на Управителния съвет на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен и член на националното ръководство на Българския лекарски съюз /БЛС/.

„Мен лично много ме притеснява, че за следващата година има още една доста по-голяма дупка в бюджета за болнична помощ. Може би този, който го е правил има идея защо е така, но няма логични обяснения за лекар като мен – работещ в една нормална българска болница.  Ако бюджетът  е намален затова, че касата ще сключва договори избирателно, нека този някой отговори по какви критерии ще става изборът, кой ги е подготвил или тепърва ще се правят,  за кои лечебни заведения, за всички дейности ли касата ще сключва договори с изпълнителите. Следва и въпросът каква ще бъде цената на дейностите в болниците, как ще се заплащат? Клинчите пътеки не са адекватно финансирани – с уговорката, че някои колеги няма да харесат това, има пътеки несправедливо скъпи и пътеки, които са несправедливо евтини. Донякъде в една част пътеките има баланс между заплащаното от касата и разходите, които прави болницата. Нека припомня, че в цената на клиничните пътеки не влиза трудът на персонала, няма регламент, който да постановява какво е предвидено за труд, не са предвидени и средства за капиталови разходи на лечебните заведения, както и за закупуване на апаратура”, допълни д-р Бянкова.

На въпрос на радиото защо пък ще увеличават здравните вноски на редовно осигуряващите се, каквато информация излезе като искане на БЛС,  д-р Бянкова отговори, че моята претенция като пациент е напълно справедлива, но напомни, че здравното осигуряване  в страната е на солидарен принцип и винаги ще има недоволни. Има голяма част пациенти, които не си плащат здравните осигуровки, но те ползват системата. „Категорично мога да кажа, че системата е безкрайно несправедлива към тези, които си плащат здравното осигуряване. Оттук следват още въпроси. Ще бъде ли увеличението на здравните вноски разковничето на проблема? Моят отговор е  по –скоро не. Другото, което може да се коментира е,  защо при вече фиксиран бюджет  на здравната каса в текущата година се разкриват нови лечебни заведени за болнична помощ. Не адвокатствам на касата, но тя е почти задължена да сключи договор с всеки „на пазара”, условно казано”, коментира д-р Бянкова. Тя изрази надежда, че след срещата днес при премиера Орешарски  темата за парите на болниците ще бъде решена и   никакъв случай това не трябва да става в ущърб на пациентите. По-рано днес стана ясно, че парите, които Здравната каса ще плати на болниците до края на годината, гарантират заплатите на персонала. От Касата припомнят решението на Надзорния съвет да бъдат изплатени 80% от разходите на лечебните заведения за болнична медицинска помощ и медицински изделия за месеците септември, октомври и ноември.

„Тези средства гарантират заплатите на лекарите в лечебните заведения за болнична медицинска помощ, както и разплащане с някои доставчици, които ще бъдат избрани по преценка на ръководствата на болниците“, уточняват от НЗОК. Дълговете за 2013 г. ще бъдат изплатени през януари за сметка на бюджета на 2014 г., подчертават от Касата. С този аргумент по-рано днес здравният министър д-р Таня Андреева изтъкна, че болниците нямат основание да спрат плановия прием на пациенти.


И аз се надявам
това решение да не се отрази на пациентите, коментира д-р Бянкова и допълни, че  в сливенската  МБАЛ „Д-р Иван Селимински” са доказали, че се справят и в тежки ситуации и това не става за сметка на лечението на пациентите.

На въпрос на РСН за готовност за протести, д-р Юлия Бянкова отговори, че има намерения и  недоволството сред лекарското съсловие е много голямо. Разбира се, коментира се „форма на протест, която по никакъв начин няма да заплаши здравето на хората, но да е достатъчно ясно и  недвусмислено да покаже на управляващите и обществото, че така повече не може. В контекста на актуалните събития, д-р Бянкова изрази и личната си подкрепа към студентските протести.

Facebook Comments