02/07/2022
Черепи и Айфеловата кула на базара за мартеници в Сливен

Черепи и Айфеловата кула на базара за мартеници в Сливен

Традиционните бяло-червени предвестници на пролетта, които Баба Марта плете, съпътстват разходката на всички по ларгото на Сливен още от началото на месеца. Наред с общоприетите символи – Пижо и Пенда, бяла и червена топка, пролетни цветя, вплетени едно в друго двуцветни конци, минувачите се натъкват на странни предложения за мартеници – черепи, Айфеловата кула, зарчета, анимационни герои, емотикони…в различин форми – кошнички, обеци, гривни, медальони. Цените варират от 10 броя за левче до над 10 лева, ако искате нещо по – голямо за дома или офиса.

Към момента в Община Сливен са подадени 87 заявления за продажба на мартеници. Със заповед на Кмета са определени и зоните, където е разрешена продажбата – бул. „Цар Освободител”, микропазарите и Кооперативния пазар. Това заяви в интервю за Радио Сливен Нет началник- отдел „Общинска икономика“ Гергана Савова.

Двама инспектори ежедневно проверяват дали търговците спазват изискванията за плащане на временното работно място и дали платената сума отговаря на действителната площ, която се ползва. Срокът за заявки е 1 март включително. Савова коментира още, че се отчита спад в заявленията за разрешително за продажба – в близките години са били между 120 – 150. Цената е непроменена – в централната зона за 1 кв м. се заплащат 3 лева, за останалите – 3.50, за Кооперативния пазар – 4.80 лева на ден за 1 кв.м. В края на всеки ден търговците са задължени да почистват работното си място, а през целия ден – да не пречат на движението, напомниха от Общината.

Facebook Comments