30/11/2021
Военен хеликоптер ликвидирал пожара над Котел

Военен хеликоптер ликвидирал пожара над Котел

Хеликоптер МИ-17 на ВВС е ликвидирал пожара над Котел, информира местният сайт Котел нюз. На градския стадион “Раковски”в около 10.30 часа кацнал хеликоптер на ВВС от базата в Крумово, осигурен от МО. Екипажът на машината разгърнала специалното оборудване под форма на огромен кош, с който да бъде пренасяна водата до мястото на огъня. По информация на сайта,  загребването на вода  станало от езерото на входа на съседното село Жеравна. Повече от 15-на полета, в които тонове вода били изляти върху димящия боров масив в подножието на “Сухия дял”, дали категоричен резултат и вече огънят там е ликвидиран, твърди Котел нюз.

Акцията продължава за погасяне на другото огнище в посока Кипилово зад баирите на Сухи дял и Тиханка. На място са 9 екипа на регионалните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен и Котел, екипи на РСПБЗН в Омуртаг, Шумен, Горна Оряховица и Елена. Помощ при гасенето оказват два военни модула на военните формирования в Сливен и Ямбол, служители и техника на Държавно горско стопанство, доброволци, сили и средства, осигурени от ръководството на община Котел.

Към момента са засегнати около 3500 декара ливади, поляни,сухи треви, папрат и 100 декара горска площ.

Предприети са всички необходими действия по недопускане на разпространение на пожара и неговото овладяване. През вчерашния ден работата на екипи е била затруднена от силния вятър в района на пожара.

Facebook Comments