Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Висшите училища произвеждат кадри, които не отговарят на нуждите на пазара на труда – Радио СливенБГ
12/08/2022

Висшите училища произвеждат кадри, които не отговарят на нуждите на пазара на труда

Висш сирийски военен избягал с роднините си у нас, разкрива в. „24 часа“

Сирийски висш военен, съпругата му и тримата им племенници са сред хилядите бежанци у нас, научи “24 часа”. Преди няколко месеца петимата влезли нелегално в района на елховското с. Шарково. Платили на каналджия в Турция по 2500 евро на човек, за да ги преведе до страна от ЕС.

При залавянето им станало ясно, че всички са с палестински произход, но живеели в Сирия. Завършили са западни университети и владеят по няколко езика. Мъжът бил висш служител в администрацията на военното министерство в Сирия, а съпругата му работела във военна болница в Дамаск. Тримата им племенници пък били в мисия на ООН преди войната в Сирия и сега били застрашени от смъртно наказание.

Военният разбрал, че се готви мобилизация и арест на децата на брат му, а веднага след това те щели да бъдат линчувани публично. Той ги предупредил и заедно тръгнали да бягат от Сирия.

Режат леглата в болниците, разкрива в. „Труд“

Леглата в болниците трябва да се орежат поне с 1627, и то като първа стъпка. В момента те са 44 603. Това предвиждат зададените базисни параметри за създаването на нова Национална здравна карта (НЗК), с които „Труд“ разполага.

Наборът от документи е подписан от здравната министърка д-р Таня Андреева и до 20 декември т.г. работна група във ведомството трябва да представи готовия проект на картата. На нейната база от догодина здравната каса ще сключва договори с лечебните заведения. Оставените извън документа ще разчитат само на кешови плащания на пациенти.

По-нисък данък за родители, обещава в. „Стандарт“

Освен радост вкъщи бебето ще носи и данъчни облекчения на българина. От 2016 година семействата с деца може да плащат по-ниски налози, заяви специално за „Стандарт“ финансовият министър Петър Чобанов. Той даде да се разбере, че плоският данък няма да бъде премахнат и остава 10 процента. Но едновременно с това ще има облекчения за родителите с деца.

„Първо трябва да оздравим данъчната система. През втората половина от мандата може да мислим върху намаляването на тежестите върху семействата“, каза още финансист номер 1. Според експерти един от вариантите е налогът на родителите да намалява с определен коефициент според броя на децата. Така правителството се надява да насърчи и раждаемостта в България. Чобанов ще поиска дискусия по темата.

Покойни босове на СИК шефове на Килърите 4, пише в. „Монитор“

Покойни босове на разпадналата се групировка СИК са ръководили през годините групата на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, станала известна още като Килърите 4. Сред шефовете на бандата за поръчкови убийства и отвличания срещу откуп са били спрягания за кокаинов бос Поли Пантев, който беше застрелян на остров Аруба и взривеният в асансьор бизнесмен Стоил Славов. В даден момент бригадата била и под крилото на сочения за наследник на Поли Пантев – Евгени Стефанов-Женята, също показно застрелян пред фитнесцентър на столичния бул. „Ситняково”. След смъртта на различните шефове Йоско започнал да действа самостоятелно. Групата му е получавала поръчки и от дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които в момента са в неизвестност, както и от човек, известен като Киро Боята.

ЕК разкритикува остро липсата на образователна реформа у нас, предупреждава в. „Сега“

Европейската комисия отправи сериозни критики към България за липсата на реформи в образованието, което води до снижаване на качеството и на ефективността на системата. Затова България продължава да изостава по ключови показатели в ЕС.

Висшите училища произвеждат кадри, които не отговарят на нуждите на пазара на труда – нивото на заетост на млади специалисти на възраст от 20 до 34 години през 2012 г. е 67.3% и по този показател България е на едно от последните места сред държавите от Европейския съюз. Средното ниво на заетост на наскоро дипломирани висшисти в общността е 75.7%, като след нас са само Гърция (42.9%), Италия (54.3%), Хърватия (58.7%) и Испания (62.4%).

About Post Author

Facebook Comments