Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Пускането на електронното правителство се отлага отново, констатира „Капитал Daily“ – Радио СливенБГ
12/08/2022

Пускането на електронното правителство се отлага отново, констатира „Капитал Daily“

 Германия ни връща бежанци, отбелязва „Стандарт“

 Германия започна да връща бежанци в България. Става дума за група от десетина чужденци, които не са успели да намерят работа и подслон в Берлин. Всички те у нас са получили статут на бежанци, с който са успели да заминат за Западна Европа. Според международните конвенции обаче, ако чужденците не намерят работа и подслон в рамките на 3 месеца, държавата приемник (в случая Германия, бел. ред.) има право да ги върне в страната, от която са получили документ за статут. Дори и бежанците да не пазят документите си, всички те имат пръстов отпечатък, взет на границата на Европа, от която са влезли в съюза. Базата данни е отворена за всички държави и справка в нея показва кой бежанец откъде е получил документ. Сирийците, търсещи убежище в България, искат, след като получат документ, да се установят в Германия. Според тях това е страната, даваща най-голяма възможност за работа. По данни на сирийски организации у нас всеки трети техен сънародник, взел документ от България, заминава за Германия.

Оградата с Турция засега остава само идея, разкрива „Сега“

Сроковете, които си постави правителството за изграждането на 36-километровата ограда на границата с Турция, все повече изглеждат пожелателни. Тя трябва да е готова до февруари, но военните не са започнали да работят по нея. Причината е, че се чака някой да изготви проект за построяване на загражденията, научи „Сега“ от служители, които са изпратени на границата с Турция. Вече близо 20 дни военните разчистват 71 км горски пътища около ГКПП – Лесово. За целта бяха отделени около 1 млн. лв. Проверка показа, че нито МВР, нито Министерството на отбраната (МО) са пуснали поръчка за изготвяне на проекта за оградата. Тя ще струва около 5 млн. лв., което изисква да се спази Законът за обществените поръчки. Вероятно военното министерство възнамерява да възложи изграждането на оградата на инженерните формирования. По неофициална информация от МО предвиждат да поръчат произведена в САЩ ограда, която се използва при строежа на щатските затвори. Тя ще е висока над 4 метра и от външната страна ще има остри като нож шипове. Военните са дискутирали варианта за поставяне и на бетонни заграждения, но Турция се оказва много чувствителна на тази тема. 

Вадим от джоба си по 212 лв. за здраве, пресмята „Труд“

Българите харчат все повече пари за здравеопазване. През 2011 г. средният разход на домакинство за лекари и медикаменти е бил 479 лв., а през 2012-а се е увеличил на 501 лв. Повишението на човек е от 196 лв. на 212 лв. Обяснението – ставаме по-болни, защото късно се лекуваме. Задълбочава се тенденцията на самолечение, храним се все по-нездравословно, пием и пушим все повече, а по обездвижване сме шампиони на ЕС. Това показват данните на Годишния доклад за здравето на нацията през 2012 г., който ще разгледа правителството. Въпреки тревожния статус на българина общите разходи за здраве като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП) се задържат. И през 2011-а, и през 2012-а те са 4,3% от БВП. Според експертите това ще доведе до влошаване на картината в сектора – няма да могат да се задоволяват потребностите на болните, забавя се навлизането на нови технологии и терапии. В същото време държавата осигурява все по-малко средства за системата (от 27% през 2011 г. на 20,4% през 2012 г.) за сметка на парите от здравни вноски. Те през 2013 г. достигат 75,1% от всички разходи за здравеопазване (срещу 68,5% през 2011 г.).

 

Кирил Йорданов: Имам къща с двор, фирмите са на жена ми, пише „24 часа“

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов е декларирал през тази година къща, 60 кв. м, и двор, 100 кв. м, на бул. “Мария Луиза” в центъра на града. Това е единственият имот на негово име, който е придобит през 1986 г. според декларацията в сайта на Сметната палата. В документа не фигурира къщата в кв. “Бриз” на ул. “Д-р Максим Иванов”, която е на 3 етажа и в която Йорданов живее. Той бе там често след оставката си и се разхождаше с малък джип “Мерцедес”, когато не бе при съпругата си Елена в Швейцария. Йорданов имаше различни имоти от реституцията, голяма къща на ул. “Панагюрище”, където сега има нова кооперация и бар. Преди да отиде в къщата в кв. “Бриз”, той живееше в апартамент на ул. “Чаталджа”. Повечето от имотите обаче се водят на баща му Петър. Малко преди да подаде оставка през март т.г. под натиска на протести, Йорданов декларира, че няма материални активи в чужбина и извън Варна. Същото било валидно и за семейството му. За м.г. е посочил фирма “Суис медсървис – МЦ”, чийто управител е съпругата му Елена. За 2013-а обаче е отбелязал още 3 фирми. Йорданов е направил разходи за обучение на сина си Петър в Швейцария в размер на 27 424 евро и за свои пътувания в чужбина в размер на 113 792 лв. Посочва се, че те са за сметка на баща му Петър Йорданов, който е платил още 6666 евро за наем.

Пускането на електронното правителство се отлага отново, констатира „Капитал Daily“

Крайният срок за пускане на първите електронни услуги на администрацията се отлага за пореден път. Обещанията на правителството това да стане от 7 януари 2014 г. няма да се изпълнят, тъй като дотогава не е възможно да бъде осигурено нужното за целта хардуерно и софтуерно оборудване, както и да бъде обучен персонал. Това стана ясно на семинар, посветен за електронното управление, организиран от транспортното министерство в Боровец. Освен това Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) подготвя нов проектозакон за електронното управление, който да замени действащия от 2007 г. Целта е да се създаде по-прецизна нормативна база, на която да стъпи разработваното дълги години електронно правителство. Новият законопроект в момента е пуснат за съгласуване с различните държавни ведомства и се очаква скоро да бъде предоставен и за обществено обсъждане. Очаква се до края на годината да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. От транспортното министерство обявиха, че крайният срок 7 януари 2014 г. за пускане на първите електронни услуги няма да може да бъде спазен, защото дотогава няма да приключи процедурата за избор на доставчик на хардуер и софтуер за центъра на електронното правителство в Бояна. От тази дата трябваше да бъдат достъпни 50 административни услуги за София и 10 за Пловдив.

 

About Post Author

Facebook Comments