25/10/2021
В Твърдица отдадоха почит към будителите

В Твърдица отдадоха почит към будителите

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

КНИЖОВНИЦИ,

ПРОСВЕТИТЕЛИ,

НАСЛЕДНИЦИ НА БОРЦИТЕ НИ ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЪЗНАВАНЕ,

ЛИЧНОСТИ СЪХРАНИЛИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ НА НАЦИЯТА И НЕЙНИЯ МОРАЛ ОТ ОБЩИНА ТВЪРДИЦА,

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес – 1 ноември и честваме Деня на народните будители.

Този ден е посветен именно на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение и осъзнаване, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание, от които Вие приемате отговорната щафета и до редиците, на които днес се нареждате.

Чисто Българският празник води началото си от далечната 1909 г. гр.в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен, а честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

В този ден Общинска администрация има удоволствието да поздрави народните будители от Община Твърдица с празника. Да им засвидетелства своето уважение за високоблагородното дело, на което са се посветили. Да призове всички да обединим своите усилия и да ги подкрепим в това дело.

УВАЖАЕМИ БУДИТЕЛИ:

Пожелаваме Ви крепко здраве, поднасяме Ви почитанията си. Уверяваме Ви, че осъзнаваме високоблагородното дело на което сте се посветили. Личния принос на всеки от Вас има обществената ни подкрепа.

Днес сме длъжни повече от всякога да направим и своите равносметки. Да се чуем взаимно. И да се подкрепим. Защото нашия път напред е общ. И той трябва да е постлан с добрите ни намерения. В името на децата ни. Дебатирайки по идеи, но винаги толерантни и диалогични.

УВАЖАЕМИ БУДИТЕЛИ,

Продължавайте делото, на което сте се посветили и нека светите православни лечители безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Ви закрилят.

Чести празник!

 

Общинска администрация Твърдица

Facebook Comments