30/11/2021
ВСС одобри Иван Гешев с 20 гласа „за“

ВСС одобри Иван Гешев с 20 гласа „за“

Висшият съдебен съвет прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и я одобри с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Решението ще бъде изпратено незабавно на президента, решиха още кадровиците.

Повторният вот се наложи, след като на 7 ноември държавният глава Румен Радев с указ върна на ВСС предложението за назначаването на Гешев. На 24 октомври съотношението на гласовете „за“ и „против“ бе същото.

Сега обаче президентът не може за втори път да върне предложението.Председателстващият съвета правосъдният министър Данаил Кирилов предложи на кадровиците да преминат директно към гласуване, а който поиска да се мотивира след това, но това предложение беше отхвърлено. Последваха близо два часа изказвания, след които при гласуването бе повторен вотът от 24 октомври. „За“ кандидатурата на Иван Гешев гласуваха 20 от членовете на ВСС, а четирима се обявиха „против“.

„Като главен прокурор ще направя всичко възможно да оправдая доверието на професионалната общност. Благодаря на Пленума на ВСС и благодаря на професионалната общност, която ме е подкрепила. Благодаря, че не се подадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха своя избор“, каза Иван Гешев, след като кандидатурата му беше прегласувана. 

Повторният вот се проведе при засилено полицейско присъствие заради две бомбени заплахи, както и два протеста „за“ и „против“ избора на Гешев пред сградата на съвета, пише в Дир.бг.

 

Сн. Иван Григоров

Facebook Comments