Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков – Радио СливенБГ
12/08/2022
Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков

Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков

Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания, съобщиха  следобед от Правителствената информационна служба.

Бисер Петков веднъж подаде оставка през 2018 г., но тя не беше приета, тъй като тогава майките на деца с увреждания искаха диалог, за да бъдат решени проблемите.

Най-пресният проблем в системата е с изплащането на болничните и отхвърленото предложение на работодателите първият ден от болничния да бъде за сметка на работещия. Темата срещна широк обществен отзвук.

Премиерът увери, че предложението на управляващата коалиция няма да бъде гласувано, но синдикатите от КТ „Подкрепа” излязоха на голям протест на 27 ноември. Митинг-шествието премина през Народното събрание, където представители на КТ „Подкрепа“ внесоха протестна декларация с исканията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е в момента.

От своя страна работодателите заявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество и продължиха да настояват бизнесът да не бъде натоварван с изплащането на болничните.

Оставката на Бисер Петков идва в момента, в който буквално след няколко дни ще бъде гласуван Бюджет 2020 на второ четене, както и бюджетите на Здравната каса и този на Държавното обществено осигуряване.

Сн. БГНЕС

About Post Author

Facebook Comments