28/10/2021
ДПС ще проведе отчетно-изборна конференция на 26 април 2020 година

ДПС ще проведе отчетно-изборна конференция на 26 април 2020 година

Оценката на Централния съвет на партията е, че има отстъпление от демокрацията

 

„Всеки е свободен да избира, да бъде избиран и да предлага“, коментира Карадайъ.

 

ДПС ще проведе отчетно-изборна конференция на 26 април 2020 година. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция след Централен съвет на партията. 10-та национална отчетно-изборна конференция е насрочена от Централния оперативен съвет на партията. Датата на конференцията съвпада с датата на съдебна регистрация на ДПС. „26 април 1990 г. е регистрирано ДПС.“, посочи Карадайъ, цитиран от пресцентъра на партията.

„Централният съвет определи и критериите, и базата за определяне на делегати на предстоящата национална конференция, а именно базата са изборите за народни представители от 2017 г. и на всеки 500 действителни гласа – по един делегат ще има“, допълни още той.

Той посочи, че на конференцията предстоят да се правят промени в програмата, в Устава на ДПС и да се приемат съоветни решения на националната конференция. „Определихме срок 19 април 2020 г. за представяне на предложенията за помени в Устава, в програмата“, каза още Карадайъ. Той поясни, че централният съвет е упълномощил Централното оперативно бюро на ДПС относно организацията и провеждането на конференцията.

В отговор на въпрос дали ще има конкуренция като председател на ДПС, той посочи, че това е най-нормално и уставът го позволява. „Ние отиваме на конференция и по Устав предстоят много отчетно-изборни събрания на местните ни съвети, които освен че ще си изберат ръководствата на местните съвети, ще изберат и делегати за общинските конференции. Предтоят ни 265 общински конференции, които ще изберат общинските ни ръководства и делегати за областни конференции. Предстоят ни 28 областни конференции, които ще изберат областните ни ръководства и делегати за национална конференция. Естествено целият този процес до самото провеждане на националната ни конференция предпоставя взимане на решения, правене на предложения и ние сме поставили срок – 19 април 2020 г. за писмени предложения“, допълни още председателят на ДПС. Той подчерта, че всеки член на ДПС е равноправен да избира, да бъде избиран и да предлага.

Оценката на Централния съвет на партията е, че има отстъпление от демокрацията. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция след Централен съвет на партията.

„Всеки е свободен да избира, да бъде избиран и да предлага“, коментира Карадайъ.

„Анализът беше много задълбочен и конструктивен. Като се отчете, че безспорно изборните резултати са много добри за ДПС. В Резултатът ни е 47 кметове на общини, избрани от ДПС, което прави над 25 % увеличение. Освен това са избрани 916 общински съветници. 18 % са и 47 кметове на общини от 265 и 681 кметове на кметства са избрани от ДПС“, каза Карадайъ.

„Като изборен резултат – резултатите са много добри. Още един показател за тези избори – ДПС на парламентарните избори 2017 г. имаше около 315 хил. гласа, на европейските избори около 320 хил. гласа, за общински съветници на местните избори има около 310 хил. гласа, което дава повод и основание да твърдим, че няма друга политическа партия, която на парламентарни, на избори за членове на ЕП и на местни избори да има еднакъв изборен резултат в партийния вот“, заяви Карадайъ.

„Още една оценка има направена от Централния съвет, а именно, че има отстъпление от демокрацията. Различни бяха анализите, различни коментарите в различните общини за начините и методите за правене на избори“, заяви още Карадайъ. Призоваваме всички партии да се преборим с арогантността и цинизма на управлението. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция след Централен съвет на партията. Карадайъ призова още политическите сили да се справят с омразата и агресията, с разделението и противопоставянето, за да гарантират демократичното евроатлантическо развитие на страната.

„За да извършим нужните реформи и да реализираме ускорено догонващо икономическо развитие на България“, каза Карадайъ и уточни, че това е поместено в декларация на Централния оперативен съвет на партията. „Този феномен обикновено се проявява в законодателните органи на управление и на централно и на местно ниво. Най-вече и в изпълнителната власт на централно и местно ниво. Ние не се изключваме от този процес, затова правим общ призив към всички. Мисля, че бях ясен“, заяви още Карадайъ.

За посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ, Карадайъ коментира: „Мисля, че хората, които бяха на посещение в САЩ и самите кадри показаха съдържанието на това посещение. Преди самото посещение имаше ред отрицания, които бяха в основата на самото посещение, така че сигурно коментарите и анализите тепърва предстоят. Да видим и резултатите. Засега колеги, аз съм запознат само с информация от медиите ,нека да се запознаем с предмета и резултатите от това посещение. Да видим какво предтои на държавата, след това да си направим нашите анализи, да си вземем нашите решения за нашето опведение и вие ще бъдете своевременно информирани“, посочи още Карадайъ.

Призоваваме за надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието над жени и деца, както и тълкуванията на актов за основаното на пола насилие. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на пресконференция след Централен съвет на партията. Карадайъ запозна и с другата декларация на Централния оперативен съвет на партията. „В другата декларация призоваваме за конструктивен надпартиен диалог и сътрудничество за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието над жени и деца, както и за преодоляването на популистите и подвеждащи тълкувания на актове, касаещи основаното на пола насилие“, каза още Карадайъ.

Той уточни, че вчера е била гласувана една незаконодателна резолюция в Европейския парламент по предложение на всички политически групи там. „Включително и на групата „Обнови Европа“, в която членува ДПС и нашите евродепутати гласуваха „за“ тази резолюция“, отбеляза Карадайъ.

На въпрос дали България трябва да ратифицира Истанбулската конвенция и как тълкува решението на Конституционния съд по нея, Карадайъ заяви, че ДПС няма да тълкува тълкувателното решение на съда.

„Ние имаме ясна и категорична позиция за Истанбулската конвенция и сме го казали неведнъж. Ако тя беше подложена на гласуване в Народното събрание, щяхме да гласуваме „за“, коментира още Карадайъ.

Facebook Comments