22/01/2022

Намаляват субсидиите на партиите, пише в. „24 часа“

Държавните субсидии на партиите да се орежат с 8 млн. лв. годишно, което е около 20% от тях. Предложението е внесъл левият депутат Георги Кадиев, научи „24 часа“. „Ще отрежем субсидиите“, потвърди зам.-шефът на Народното събрание Мая Манолова. Ако се приеме допълнението „Кадиев“ с бюджет 2014, ГЕРБ ще загуби 2,2 млн. лв. догодина, а БСП – 1,8 млн. лв. ДПС ще има с 800 000 лв. по-малко, а „Атака“ губи 0,5 млн. „Ощетени“ ще са още 4 партии, взели над 1% на последния вот. НФСБ на Валери Симеонов ще се раздели със 790 000 лв., ДБГ на Меглена Кунева с 680 000, ВМРО с 400 хил. лв., а „Глас народен“ на Светльо Витков – с 285 000 лв. Икономията ще се постигне чрез следната формула: получилите 1% на последните избори ще разполагат с по 6 лв. вместо сегашните 12 лв. на глас, а парламентарните ще запазят 45-те хиляди лева, които им се полагат на депутатски мандат.

 

Град като Свищов се изсели в Германия за 6 месеца, съобщава в. „Труд“

Цели 29 375 българи са се преселили в Германия само за първите 6 месеца на тази година. Това е нито повече, нито по-малко, отколкото град като Свищов (29 373 жители според НСИ). Стряскащите данни бяха обявени от германската Федерална статистическа служба. В тях се допълва, че нашенците, избрали Германия, са с 1,4% повече от първото полугодие на 2012 г. Общо българите във ФРГ в края на миналата година били 118 759 души. За първите шест месеца на 2013 г. най-много са новодошлите поляци – 93 000, или с 4,7 на сто повече от м.г., след тях са румънците – 67 000 (ръст от 12,4 на сто), следвани по брой от българите. Общият брой на имигрантите в Германия за полугодието е 555 000 души, или с 11% повече в сравнение със същия период на м.г. Те допринесли през септември броят на заетите в Германия за пръв път да е над 42 млн. Души – с 250 000 повече от септември 2012 г.
 

Децата на отец Иван пак на студено, алармира в . „Монитор“

Казан постно зеле и тенджера с варени картофи. Това беше храната на трапезата в приюта на отец Иван в Нови хан в Деня на християнското семейство. Децата на отец Иван всеки момент могат да останат на студено и тъмно. Дървата за огрев свършват, няма кюмюр, нито пелети за местното парно, оплака се пред прага на зимата отецът. Електричеството се включва предимно вечер. Дежурните по кухня готвят на тухлено огнище в паянтова пристройка в двора, за да пестят. Когато закъсат съвсем, палят бракуваната от военните в полза на приюта военнополева кухня в двора. Двадесет зелки, 2 пакета сол, 5 кг картофи, мрежа с кромид лук, няколко пакета макарони и захар е цялата наличност в склада. Не сме давали плодове на децата вече близо месец, поясни отецът. От толкова време не правят и сандвичи за закуска на учениците в голямото междучасие.
 

Атака“ и БСП отиват по бизнес в Сирия, разкрива в. „Сега“

На фона на цялото напрежение около сирийската криза и ситуацията там българска делегация от депутати и бизнесмени ще посети Дамаск „с цел бизнес“ между 7 и 10 декември. Идеята е български фирми да участват във възстановяването на страната, обясни шефът на групата за приятелство между двете страни в НС Страхил Ангелов (БСП). Той не се притеснява, че режимът на Башар Асад е в международна изолация: „Знаете ли позицията на Китай, на Индия, на Русия и др. – това е 2/3 от международната общност“. За предстоящата визита ден по-рано съобщи лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той обяви, че делегацията, в която ще участва и той, ще бъде посрещната на държавно ниво. „Смятам, че се изкривява информацията за Сирия и че законовото управление на Сирия е в ръцете на президента Башар Асад, което се представя като някакво узурпаторско управление“, посочи Сидеров.
 

Билетът за рейс излиза в пенсия, твърди в. „Новинар“

Билетчето за градския транспорт в София излиза в пенсия. Общинарите в столицата решиха в четвъртък да го прекръстят на „карта за еднократно пътуване”. „Причината за новото име на билета е промененият Закон за автомобилните превози, който влиза в сила от 1 януари догодина”, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. Новият текст изисква във всички автобуси да се продават билети с фискални устройства. Общинарите са категорични, че за София това е невъзможно, тъй като в автобусите и тролеите ще настане хаос. Новото име на билета ще спести и разходите на общината за въвеждане на нова система за таксуване, обясниха от „Московска” 33. „Билетчето в София е универсално и може да бъде използвано за различни видове транспорт и затова то всъщност е карта, както е прието и в повечето европейски страни”, допълниха общинарите.
 

30 дами станаха пловдивски кокони, изненадва в. „Дума“

Със символичната титла „Пловдивска кокона 2019“ се окичиха 30 дами от града под тепетата, след като успешно преминаха обучението в Ателие „Кокона 2019“. То бе специално обособено в рамките на проекта „Пловдивска кокона 2019“ на читалище „Възраждане“, подкрепящ кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Всяка сряда от 5 следобед, от септември до ноември, кандидат-коконите усвояваха приложното изкуство – плъстене. На тънкостите на тази позабравена древна техника ги учеше майстор Пенка Ставрева. Според нея всичките курсистки: от най-младата – първокласничката Лора Железарова, до най-възрастната – 84-годишната Маргарита Мирчева, са изявили своята сръчност, въображение и усет към красивото.

Сърби и македонци катерят Цари Мали град, отбелязва в. „Стандарт“

Реставрираната крепост Цари Мали град стана магнит за сърби и македонци. Комшиите пристигат в Белчин както на организирани групи, така и семейно с автомобилите си, разкри управителят на комплекса Веселин Хаджиангелов. Той обясни, че интересът на македонците започнал в началото на октомври, след като преподаватели от техни университети били на семинар в Самоков. После хората в Скопие направили масирана рекламна кампания за римската крепост у нас и потоците от туристически пътеки поели към нашите земи. „Македонците са луди на тема реставрация. При нас им хареса много. Те реставрират в момента цели градове по техните земи“, допълни Хаджиангелов. Той обясни, че през последните седмици и много сърби от района на Зайчар идват да разгледат Цари Мали град. Близо 4000 нашенци и чужденци се качват всеки уикенд до крепостта.

 

Facebook Comments