30/11/2021
Хърватското председателство на Съвета и очакванията на депутатите

Хърватското председателство на Съвета и очакванията на депутатите

Хърватия пое ротационното председателство на Съвета от Финландия на 1 януари 2020 г. Ето какво очакват хърватските евродепутати от предстоящите шест месеца.

Мотото на новото председателство е „Силна Европа в свят с предизвикателства“. Хърватия иска да се съсредоточи върху постигането на устойчиво развитие, свързана икономика, безопасност и позиционирането на Европа като световен лидер.

Приоритетите според депутатите

Хърватия поема председателството на Съвета в момент, в който на преден план са въпроси като Брекзит и следващият дългосрочен бюджет на ЕС. Хърватските евродепутати очакват да видят и други въпроси изведени на преден план.

Карло Реслер (ЕНП) смята, че председателството е отлична възможност за Хърватия да се позиционира добре в ЕС в политически, икономически и дипломатически план. „Хърватия ще продължи да работи по въпроса за Брекзит и да води преговорите за бюджет за следващите седем години. Едно от ключовите събития със сигурност ще бъде срещата на върха в Загреб, посветена на интеграцията на страните от Югоизточна Европа“.

Според Биляна Борзан (С&Д) приоритети трябва да бъдат правата на работниците и на потребителите, както и въпросите за здравеопазването и върховенството на закона. „Надявам се преговорите за дългосрочния бюджет да бъдат успешни, защото от него зависи осъществяването на програми и политики, за които хората гласуваха, като Европейския зелен пакт“, посочва тя.

Валтер Флего (Обнови Европа) заяви: „Хърватия трябва да действа като неутрален посредник и да гарантира успешното сътрудничество и реализацията на програмата на ЕС“. Той също така смята, че държавата има възможност „директно да покаже на своя народ какво прави Европа за тях“.

Ружа Томашич (ЕКР) изразява надежда за постигане на напредък относно преките плащания за селскостопанските производители и използването на необработваеми земи, както и за многогодишния план за рибните запаси в Адриатическо море, който по нейните думи се намира „в задънена улица в Съвета“.

 

Сн. Радио Сливен Нет

Facebook Comments