25/10/2021

Меглена Кунева: Санитарен кордон за националпопулизма!

За разлика от всички други европейски държави, където има неонацизъм и подобни движения и партии и всички рязко минават от другата страна на барикадата, тук истината боде очите. Като пример в  Австрия и Гърция дори  партии, които винаги са били идеологически опоненти минаха рязко на другата страна. Тук е ясно, че БСП и Атака се подкрепят взаимно. Това е абсолютно неразбираемо за всеки един, който следи европейската политика отвън. Това е шокиращо – всичко да се прави само и единствено заради една власт. Най-плашещите неща в политиката са необяснимите – когато нито с човешка, нито с политическа логика си обясняваш нещата – не кой, а защо – и затова хората са на улиците, защото не намират обяснение защо се прави всичко. Как можеш да приемеш подкрепа от националпопулисти?! И това се задълбочава, тази почва се обработва, наторява се и върху нея ще пораснат чудовища Призовавам всички  партии, които смятат себе си за демократични, да заявят ясно, че няма да правят коалиция  и да направят санитарен кордон за националпопулизма и в отношенията си с тях. От Реформаторския блок сме готови да го направим, като сме готови да го заявим в лично качество. Така отговори в Сливен на въпрос на Радио Сливен Нет за надигащата се националистическа вълна в страната Меглена Кунева, един от лидерите на Реформаторския блок /РБ/.

Николай Ненчев /БЗНС/  заяви, че е изпратил отворено писмо до проф. Велко Вълканов, български юрист и политик,  почетен председател  на Българския антифашистки съюз, с питане защо антифашистите мълчат, защо силно подкрепят БСП и коалиционния им партньор Атака. Отговорът, според Ненчев, бил поместен във вестник „Дума”, а извън това проф. Вълканов поканил  по телефона на среща земеделския лидер и му обещал, че ще преосмислят позицията си.

Попитани за коментар  на казаното вчера от лидера на БСП Сергей Станишев, че подозира, че ГЕРБ ще направи коалиция с Реформаторския блок и че са една патерица за връщането на ГЕРБ във властта, лидерите от РБ изразиха учудване как някои политици не говорят с хората.

Няма да мога да престана да се удивлявам как, бидейки политик, гледаш единствено краткосрочния си личен политически интерес, коментира Меглена Кунева.  „Мен пък ме интересуват други неща – докога БСП ще приема подкрепата на ултранационалистическата партия Атака, какви са връзките им с новопоявили се и очевидно работейки от тяхно име и за тяхна сметка нови политически проекти”, заяви Кунева. Никога не бих си разрешила да обидя с подобно вторачване в партийни разговори хората, каза още тя и допълни, че има много по-важни разговори за  икономиката на страната, разработване на програма за развитие. Тя припомни, че по темата за правосъдието и сигурността, реформаторите са направили революционни, силно реформаторски  предложения, които за жалост другите не разбират и оценят. Истински съм шокирана защо един лидер, който знае колко е тежко положението в правосъдието и сигурността не пита по тези въпроси, не влиза в разговор с нас по тези въпроси, акцентира още веднъж Кунева. Човек винаги може да се състезава към дъното, но аз очаквам от българските политици да не го правят, а да се състезават с нас по въпроси, които водят към върха, към който трябва да изведем нацията. Затова е създаден Реформаторският блок. Да се измества тежестта от такива въпроси е символ на много голяма слабост на сега управляващата БСП. Няма да разреша да се обиждат по този начин нашите симпатизанти и колеги, заяви още Меглена Кунева. Лидерът на „България на гражданите” бе категорична, че от БСП изпитват страх от реформаторите, защото „стъпка по стъпка ние правим нещо истинско, което отдавна липсва в страната. Ние  сме автентични и искаме реформи, да си дадат те сметка защо се страхуват от това.  Гражданите са нашият резервоар на подкрепа, а не мръсни сделчици с някои, който има нужда от подкрепа на партии като Атака”, заключи Меглена  Кунева.

Реформите ще бъдат толкова високи, колкото е висок резултатът на Реформаторския блок, коментира на свой ред лидерът на ДСБ Радан Кънев. Не е работа на Станишев да задава въпроси към опозицията, унизително е за самия него да пита извънпарламентарни партии. Като управляващи, те дължат отговори на много въпроси – събрали ли са парите в бюджета, защото ни е знаем, че близо  1 млрд лева не са събрани, ще има ли икономически промени,  нови работни места, по-високи доходи? Ние  знаем отговора и той е не. Единственото, което трябва да направят е не да задават въпроси, а да си подадат оставката. След това ще има отговори и на техните въпроси, заяви в Сливен Кънев.  

Лидерите на Реформаторския блок Меглена Кунева, Радан Кънев и Николай Ненчев проведоха среща със симпатизанти от Сливен и областните водачи на реформаторски формации. В залата на КДК те обсъдиха с местните представители ситуацията в страната, политико-организационни въпроси, администрация и медии. На срещата присъстваха и бившите сини депутати Кирчо Димитров и Найден Зеленогорски. След Сливен обиколката на реформаторите продължава в Ямболски регион, където акцентът на срещите ще бъде политиката в селското стопанство.

 

Сн. РСН

Facebook Comments