30/11/2021

Засаждат нови дървета в Сливен

700 дървета и 3000 храста са посадени през есенно-пролетната кампания 2012-2013 г.Започва поетапна подмяна на чинарите по бул. „Христо Ботев“ и по ул. „Добри Димитров“, съобщи Емилия Кючукова, главен инспектор „Екология“ в общинска администрация Сливен. През почивните дни ще се засаждат дървета в кварталите „Сини камъни“, „Клуцохор“, „Българка“ и по Бургаски подход. Предвидени за засаждане са 72 дървета – чинари, 40 броя конски кестен, 10 броя китайски мехурник, 10 броя копривка.  Започва подмяната и допълването на кълбовидната туя на кръговото кръстовище на бул.”Цар Симеон” и бул. ”Генерал Скобелев”.

Следващата седмица ще се осъществи и запълването на цялата площ на кръговото кръстовище с трайна вечнозелена храстова растителност.

700 дървета и три хиляди храсти са засадени в Сливен през есенно-пролетната  кампания на 2012-2013 г. От тях има растения, които трябва да се подменят за сметка на дружеството, което отговаря за поддръжката на зелените площи на територията на града, когато касае период от един вегетационен сезон.

Сега и следващия месец ще се продължи залесяване с бреза, обикновен кестен и някои видове храсти.

Емилия Кючукова посочи, че най-същественото към момента са резитбите на дърветата, които ежегодно се правят в периода на покой.  Тя коментира, че гражданите вече са осъзнали необходимостта от извършване на съответните резитби, особено на дървета, чиито корони не са рязани повече от 80 години, имат крехка и чуплива дървесина и застрашават да  нанесат щети. Миналата година сливенци са гледали с недоверие при подрязването на клоните, но вече са уверени, че  нито едно дърво от изрязаните не е загинало, а са станали по-красиви.

Тази година резитбите се провеждат по молби на граждани и по график.

„Активният сезон по озеленяването е между март и октомври, но това не означава, че в момента нямаме активна дейност. Наблягаме на засажданията и резитбите.  Започваме и есенното торене. Целият град е зацветен с есенно-пролетните цъфтящи цветя. Централна градска част се поддържа много добре. Двугодишните пролетно-цъфтящи цветя  засаждаме в представителните части, за да има възможност за поливане. Многократно съм казвала, че нова растителност и реконструкция на съществуваща се прави тогава, когато има възможност за последваща подръжка. Безмислено е да се харчат пари за нещо, което много трудно се поддържа“, коментира Емилия Кючукова.

Тя съобщи, че на този етап се придвижва процедурата със сондажите. Предстои вземане на разрешително от Басейнова дирекция – Пловдив. След като се получи разрешителното, може да се започне с проектиране на поливните системи и изграждане на такива.

Сондажите са общо седем. При избиране на тяхното местонахождение е взета предвид възможността за захранването с вода на булевардите, основните артерии на града  и местата с по-оптимална степен на подръжка, където няма вода. Това са булевард „Христо Ботев“, булевард „Стефан Стамболов“,  „Димитър Пехливанов“, „Шести Септември“, „Братя Миладинови“, софийският подход „Банско шосе“, Бургаският подход до Нови гробища, „Ичеренско шосе“. „Стигне ли се до финализиране на сондажите, ще овладеем основните артерии в града, където е по-проблемна подръжката по отношение на поливане. По някои булварди ивиците са тесни, засъхването е по-бързо и поливането е по-трудоемко“, обясни специалистът по ландшафтна архитектура. 

 


Сн. РСН, архив

 

Facebook Comments