30/11/2021
В Твърдица тази вечер избират Цар на виното

В Твърдица тази вечер избират Цар на виното

Твърдица днес е домакин на четвъртото издание на празника „Винария 2020“. Кметът на община Твърдица Атанас Атанасов съобщи за Радио Сливен Нет, че тази година има 40 местни участници и седем винопроизводители от страната, които ще се състезават в  конкурса за домашни вина и титлата Цар на виното.

По – късно днес се очаква те да предоставят над 100 проби – бяло, червено вино и розе.

Конкурсът ще бъде в няколко категории – за най-добро бяло вино, червено вино и розе, за старо и младо вино и др. Пробите, които са анонимни и номерирани, ще бъдат оценявани от специалисти-сомелиери. Ще бъде провъзгласен цар на виното, а първите трима класирани ще получат награди /сувенирни изделия за вино/. За останалите са предвидени грамоти за участие, допълни кметът на Твърдица.

Празникът започна по – рано днес с ритуал по зарязване на лозе,  бе направена възстановка с народни носии. По думите на Атанасов, от години в твърдишкия край няма нови лозови насаждения. Характерните за региона „Шевка“, „Памид“ и „Мискет“ не са вече особено актуални за пазара. Сега най-често се правели вина „Каберне“ и „Мерло“.

Ще се проведе и конкурс за подходяща за празника най – добра домашна гозба, каза още Атанас Атанасов.

Организатори на „Винария“ са Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914“.

Празникът ще завърши с музикална програма и веселба, обещаха организаторите.

Facebook Comments