21/01/2022
Пролет е!

Пролет е!

Астрономическата пролет настъпи днес в 3.50 минути по Гринуич или в 6 без 10 българско астрономическо (зимно) врем е- около половин час преди изгрева на слънцето за различните райони на страната. 

В северното полукълбо започна пролетта, а в южното – астрономическата есен. Над северния полюс слънцето изгрява, за да залезе чак след 6 месеца, а на южния залязва до 22 септември. До днес слънцето, макар с малко, изгряваше по-югоизточно, а от утре ще продължи да изгрява все по-на североизток.

Това е началото на астрономическата пролет у нас. Климатичната започва на 1 март и продължава до 31 май – това са трите пролетни месеци. В метеорологично отношение, както и му се полага, месец март беше доста контрастен, макар до момента средно с 3 градуса по-топъл от обичайното, отчитат синоптиците.

Топло, с априлски температури, ще остане времето днес и утре, но в неделя ще започне рязко застудяване и от понеделник ще се установи почти зимно време, на места дори ще вали сняг и ще се задържи тънка снежна покривка, а температурите ще станат февруарски – минимални около и под нула градуса, а дневните малко над нулата, до десетина градуса.

С началото на пролетта свързваме и равноденствието, но денят вече е с десетина минути по-дълъг от нощта. Това е така, поради 2 причини: едната е, че при изгрев горната част на Слънцето се появява малко преди центъра му над хоризонта, както и при залез денят също печели няколко десетки секунди. Слънцето не е точка, а е диск.

Към тези „спечелени“ за деня минути се добавят още малко и заради рефракцията на земната атмосфера. Казано опростено, ние започваме да виждаме слънчевия диск да се подава над хоризонта, малко преди това да се случи реално, заради съвсем малката, но достатъчна рефракция, извиване на слънчевите лъчи към земната повърхност, следствие на този физичен процес.

Специалистите съветват в тези дни за повишаване на имунитета да се обърнем към витамин А и витамин С (без да се прекалява), но и пробиотици: чесън, лук, ядки, аспержи, бобови растения, червени плодове, пащърнак.

Други звездни храни за повишаване на имунната система са куркума, която можете да се поръси върху ястията или да се добави към супите, и джинджифил, идеален като запарка. Сварете парченца джинджифил, добавете няколко капки лимон и чаена лъжичка мед и ще се получи успокояваща напитка и естествено противовъзпалително средство.

Ябълката – е царицата на плодовете. Не се колебайте да използвате пресни плодови и зеленчукови сокове, както и плодовете и зеленчуците на сезона.

Facebook Comments