30/11/2021

Една трета от Светия синод ще бъде подменен, прогнозира в. „Преса“

Наш наркотрафикант бяга от затвора на Гълъбин Боевски, разкрива в. „24 часа“

Българският наркотрафикант Орлин Николов Йорданов е избягал от затвора в Бразилия, където излежава присъда от 12 години и 10 месеца. Това съобщиха за „24 часа“ от управата на затвора „Сержант Марселу Пирес да Силва“ в град Итаи, щата Сао Паулу. Там лежа и осъденият на 9 г. и 4 месеца български щангист Гълъбин Боевски. 46-годишният софиянец Орлин Йорданов по прякор Дебелия изчезнал на 12 октомври, 10 дни преди освобождаването на Боевски. Орлин излязъл в отпуск и не се върнал. Дебелия бил арестуван на 6 декември 2007 г. в рамките на операция, кръстена от бразилските власти „София“. Преди това бил издирван от Интерпол. Йорданов бил задържан в момента, в който се опитал да предаде пратка с 30 кг кокаин на Милен Андреев – боцмана на българския кораб „Петимата от РМС“.

 

Бежанец опита да се самоубие, съобщава в. „Стандарт“

Инцидентът станал в сряда привечер в един от лагерите за временно настаняване на бегълци в столицата. Служители на Агенцията за бежанците предотвратили фаталния край. В последните няколко седмици полицаите са установили няколко случая, в които бежанци, получили хуманитарен статут, са извършвали дейност като водачи на групи незаконни имигранти срещу заплащане. Униформените спипали сириец със статут на временно пребиваващ у нас, за когото имало данни, че е участвал в бойните действия в Сирия на страната на опозицията и се е опитвал да набира доброволци за участие в конфликта. Проверка е установила, че шестима в базата в Любимец имат краста, един страда от личностно разстройство, двама в София са с хепатит С, а четирима имат епилепсия.

Язовирите завряха от евтини шарани, ликува в. „Монитор“

През тази година у нас има свръхпроизводство на шаран и язовирите са препълнени с риба за Никулден, сподели д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на най-голямата асоциация в рибопроизводството у нас БГ ФИШ. Специализираните магазини и големите вериги вече зареждат със стока за празника. Много от нашите предприятия правят в момента заготовка и филетират рибата, затова ще има достатъчни количества почистена и пакетирана охладена продукция, гарантират от бранша. Шаранът трябва да поевтинее заради голямото производство. Традиционно в началото на декември нашите рибари реализират големи количества и в Румъния, където пазарът е огромен, а хората спазват същите традиции. Цената на едро в момента е около 4 лева за кило, но може да се намери и по-евтино.

 

Една трета от Светия синод ще бъде подменен, прогнозира в. „Преса“

От времето на 90-те години се създава впечатление, че БПЦ влиза в медиите само в два случая: единият е тържествен, когато някой присъства на света литургия, а другият, за съжаление е свързан със скандали. Това е много тежко за самите митрополити, защото те съзнават какъв образ им се създава. В момента ситуацията е доста напрегната, но това е обусловено, защото се извършва смяна на поколенията в Свeтия синод. В рамките на тази година предстоят избори на 4-ма владици от общо 15. Вече се проведе изборът на Западноевропейски митрополит. Реално премина изборът във Варна, който беше касиран. Предстои избор в Неврокопска епархия – в Благоевград, чакаме да се насрочи дата за избор в Русе. В рамките на няколко месеца ще бъде подменен почти една трета от състава на Синода.

 

Бедният Георги дава всеки ден по 4 лева на бездомници, пише в. „Труд“

Георги Рашков Рашков е 24-годишен, кръгъл сирак, от Бургас. Няма никакви роднини. Знае само, че е дошъл на бял свят край морето. Откакто се помни, няма свой дом. На прага на Коледа казва, че ще празнува на улицата, няма и приятели.

Работи в магазин за плод и зеленчук в комплекс „Лазур“ като „товаро-разтоварач“, иначе казано – хамалин. Историята му щеше да е поредната с подобен сюжет, но Георги е необикновен – сам е бездомен, а храни бездомници. На ден като хамалин изкарва по 8 лева надница. Половината от парите дава на хора без покрив.

Политик и престъпник са едно и също за всеки трети българин, коментира в. „Сега“

Всеки трети българин си представя политик, като чуе думата „престъпник“. Това сочат данните от изследване на „Отворено общество“ за обществените нагласи към езика на омразата. За 19.9% от населението извършителите на престъпления са роми, а според 14.9% това са т.нар. скинхедс. Следващите аналогии за престъпници са бизнесмените – за 13.9%, и адвокатите – за всеки десети от попитаните. Почти половината от българите са се сблъсквали през последната година с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства. Около една трета от анкетираните са чували изказвания, които насърчават насилие срещу малцинствата. Това означава, че речта на омразата достига до значима група от населението.

Ало“ измамници лъжат директори на училища, алармира в. „Новинар“

Изключително изобретателни телефонни измамници разработиха нова схема, с която да точат пари от нищо неподозиращи жертви. Новата шашма е използвана в Монтана, където апашите излъгали няколко души. Методът се прилага поетапно. Първоначално звънят на директор на училище, представяйки се за шефове от полицията. От тази позиция търсят учител, който да изпълни функцията на преводач за разплитането на случай със замесен чужденец. Така получават мобилния номер на учителя, след което му се обаждат. Обясняват му наново цялата „схема“, но го карат да купи ваучер за мобилен телефон, за да може чужденецът да се свърже със своите близки. До момента в Районното управление на полицията в Монтана са дошли 2 измамени преподавателки.

Facebook Comments