18/05/2022
Излекуваните от COVID-19 у нас са 15 души. Общият брой на потвърдените случаи в България е 354, 4 от тях в Сливен

Излекуваните от COVID-19 у нас са 15 души. Общият брой на потвърдените случаи в България е 354, 4 от тях в Сливен

Няма област в страната с новоустановен случай

 

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в България е 354, 8 са новите случаи, съобщи на редовния брифинг проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб.

Излекуваните от COVID-19 у нас са 15 души. 127 от заразените са в болница, а 13 от тях са в интензивни отделения и са интубирани. 51-годишен е най-младият починал от коронавирус у нас.

Няма област в страната с новоустановен случай. В София са регистрирани 221 случая, в Благоевград – 10, в Бургас – 14, във Варна – 17, във Велико Търново – 2, в Габрово – 2, в Добрич – 6, в Кърджали – 5, в Кюстендил – 2, в Ловеч – 1, в Монтана – 16, в Пазарджик – 7, Перник – 5, в Плевен – 8, в Пловдив – 21, в Сливен – 4, в Смолян – 7, в Стара Загора – 2, в Хасково – 1, в Шумен – 3.

Карантината на Банско е до 31 март и ще бъде свалена. Банско ще премине в режим както останалите градове с ограничено придвижване до други населени места.

Има недостиг на маски в търговската мрежа, но това е проблем в глобален мащаб, посочи началникът на щаба. Изчерпват се ръкавиците, предпазните облекла, има голям дефицит на тестове, поради мащаба на епидемията – до сряда може би ще се достигне до един милион заразени в света, посочи проф. Мутафчийски.

Има засилен контрол върху медицинските отпадъци, увери проф. Мутафчийски. По думите му фирмите за биологични отпадъци ще инициират безплатно събиране на маски и консумативи на места, където има по-голямо струпване на хора.

Със сигурност има огромни неудобства за гражданите, но това е единственият начин да се спасим, подчерта проф. Мутафчийски. По думите му в условия на епидемия, в която целият свят гори, да се разхождаме по улиците е безотговорно.

 

Източник: БТА

Facebook Comments