Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Спешен телефон за възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора – Радио СливенБГ
02/10/2022
Спешен телефон за възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора

Спешен телефон за възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора

Телефон 044/62 33 87 – за възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора, които могат да подават заявки за закупуване на лекарства и продукти от първа необходимост

На страницата си във Фейсбук кметът на Община Сливен Стефан Радев обобщава въведените до момента мерки в борбата с коронавируса и други факти. Ето какво публикува кметът:

„Сред превантивните мерки, които предприехме до момента, с оглед на създалата се в страната извънредна ситуация са: освобождаване на „Синята зона“ за автомобили, което ще улесни гражданите и до известна степен ще облекчи финансовото им положение.
Заради по-силната концентрация на хора през почивните дни на Общинския пазар в Сливен, се наложи да затворим тържището за съботите и неделите, както и магазините за промишлени стоки на пазара. Трудно взехме това решение, но обстановката го налага. По този повод внесох предложение в местния парламент, за освобождаване от плащане на наеми на ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“ за заведенията за хранене и развлечение за целия период на извънредното положение. Надявам се то да бъде одобрено на следващата сесия на Общинския съвет.
Успяхме да ограничим и използването на автоматите за кафе, безалкохолни напитки и други стоки от вендинг машините.
На всички входове на административните структури беше поставен дезинфектант. Дейностите, които е възможно, бяха организирани дистанционно. До големите търговски вериги и банките разпратихме предписания за допълнителна хигиена и дезинфекция, в това число на банкоматите.
Отменят се всички събития от културния календар до края на месец май. За следващата година се отменят традиционни прояви като Националният фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” /в партньроство с Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс-Сливен/ и Деветият парад на ретро автомобили /в партньроство с Клуб за ретро автомобили „Туида Класик“-Сливен/.
Преустановени са всички посещения в училищата, детските градини и яслите. Бяха затворени всички паркове, детски и спортни съоръжения.
Разкрихме денонощен телефон 044/66 30 66, на който гражданите могат да подават сигнали за нарушения, за завърнали се от чужбина граждани, за струпване на хора и работещи заведения.
С оглед на ситуацията, се разшири периметърът на обходи и наблюдения, извършвани от екипите на Общинска охрана и СОТ, съвместно с органите на МВР. Беше засилено и полицейското присъствие в кв. „Надежда“. Успяхме да оборудваме самостоятелно помещение, което да се използва при необходимост за изолация на лица със съмнения за коронавирус инфекция. Предприетата мярка е необходима за улесняване достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и ограничаване на евентуалното разпространение на вируса.
Бяха преустановени дейностите на социалните услуги, с изключение на тези от резидентен тип и Социалния патронаж.
Радвам се, че разширихме дейността на патронажната грижа. На телефон 044/62 33 87 възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора могат да подават заявки за закупуване на лекарства и продукти от първа необходимост. Обявен е и телефонен номер за доброволци – 0879 59 90 54. За оказване на психологическа подкрепа на нуждаещи се, разкрихме 3 горещи телефона – 0879 83 83 11, 0878 64 09 29 и 0888 180 444. За медицински консултации и въпроси за коронавирус Ковид – 19, разкрихме и 5 линии – 0888145887 , 0889015705 , 0895552621 , 0884691748 , 0898411431. Тук е моментът да благодаря за помощта и подкрепата, за готовността на тези хора, да бъдат съпричастни и да работят за общото благо на цялата ни общност.
Продължаваме с дезинфекцията и обработката с препарати в града и селата. По тази причина кметствата на малките населени места получиха дезинфектанти, предпазно облекло и маски. Обработват се също контейнерите за битови отпадъци.
Сред предприетите превантивни мерки беше и затварянето на лифта. Смятам, че това е добро решение за социалната изолация на всички, която в този момент е необходима.
Очакваме и доставката на бързите тестове за коронавирус, които поръчахме за нуждите на МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ заедно с апарат за проверка на резултатите, които се очаква да бъдат доставени. Областната болница получи от предпазни шлемове и маски, които ще бъдат разпределени приоритетно.
Поради желанието на много фирми и граждани, които поискаха да се включат в борбата с вируса, обявихме и банкова сметка:
Общинска банка АД – BG 03 SOMB 9130 84 28713744
Община Сливен Булстат -000590654
Код за вид плащане:
44 51 00 – от страната
44 52 00 – от чужбина
Основание за плащане – дарение за борба с коронавирус.

Към момента в нея са постъпили над 21 хил. лв. Използвам случая да благодаря отново на всички за усилията и подкрепата, като се включиха активно и доброволно в борбата с ограничаването на разпространение на вируса. Днес получихме и дарение от предпазни маски от жител на града, които ще бъдат разпределени по предназначение. Вярвам, че с общи усилия и ако бъдем стриктни и проявим воля, ще се справим и с това предизвикателство. Бъдете здрави и се пазете!“

Pin It

About Post Author

Facebook Comments