18/05/2022
ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9 процента

ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9 процента

Парламентът намали на първо четене ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20 на 9 процента. Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за данък добавена стойност /ДДС/ със 107 гласа „за“, 1 „против“ и 68 въздържали се. Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени.

Законопроектът на управляващите предвижда намаленият налог за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г. В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 – лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се възползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа „за“, 2 „против“ и 160 въздържали се.

Парламентът не подкрепи и законопроектите на ВМРО, „БСП за България“, ДПС и „Воля“. От ВМРО настояваха за период от две години – до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто. БСП искаше намаляване на 9 процента на ДДС върху храните, лекарствата, заплащани от НЗОК, и медицинските изделия. От ДПС предлагаха намаляване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични продукти, включително памперсите. А от „Воля“ настояваха за данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Facebook Comments