28/06/2022
Близо 60 000 седмокласници в страната на националното външно оценяване по БЕЛ

Близо 60 000 седмокласници в страната на националното външно оценяване по БЕЛ

По вариант 1 пишат днес близо 60 000 седмокласници в страната на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/.

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката. Националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас се провежда в 6900 зали на 1716 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки.

Заради извънредното положение и дистанционното обучение за националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас отпадна учебният материал за сложно съставно изречение; сложно смесено изречение, „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов; „Неразделни“ от Пенчо Славейков; „Заточеници“ от Пейо Яворов; „По жътва“ от Елин Пелин и „По жицата“ от Йордан Йовков.

На 17 юни ще се състои националното външно оценяване в седми клас по математика. Максималният брой точки от националното външно оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас е 100 точки. Те няма да се превръщат в оценка по шестобалната система. Проверката и оценяването на всички засекретени изпитни работи на седмокласниците ще се извърши в електронна среда, като на държавните зрелостни изпити. Резултатите от изпитите в седми клас трябва да са готови до 29 юни.

Facebook Comments