18/05/2022
Hосенето на предпазна маска за лицето става отново задължително

Hосенето на предпазна маска за лицето става отново задължително

От днес, 23 юни, носенето на предпазна маска за лицето става отново задължително в закритите обществени пространства, съобщиха от Областния кризисен щаб. Мярката се въвежда със заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-354 от 22 юни /цялата заповед – в прикачения файл/.

Носенето на предпазна маска за еднократна или многократна употреба или шал, кърпа, шлем и други средства, покриващи носа и устата, е задължително за всички обществени места, в това число лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, търговски обекти, търговски центрове от типа „МОЛ“ и др. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения.

Забранени са свижданията в болниците и в социалните заведения.

Всички спортни мероприятия могат да се провеждат при заетост на местата до 50 на сто от общия капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка или при спазване на дистанция от 1,5 метра. Правилото за до 50 процента заетост от общия капацитет на местата се отнася и до провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и др. Същото изискване важи и за културните и развлекателните мероприятия на закрито и открито, както и за дейността на дискотеките, нощните заведения, при провеждането на сватби, балове и други масови събирания.

Facebook Comments