Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
От язовир „Копринка“ ще бъдат подавани по 5 млн. куб. м вода към язовир „Жребчево“ – Радио СливенБГ
12/08/2022
От язовир „Копринка“ ще бъдат подавани по 5 млн. куб. м вода към язовир „Жребчево“

От язовир „Копринка“ ще бъдат подавани по 5 млн. куб. м вода към язовир „Жребчево“

В язовир „Жребчево“ в момента водосборът е 31 % от общия обем – 124 милиона куб. м вода, при пълен капацитет 400 милиона куб. м. Има достатъчно вода, за да се обезпечи поливният сезон, съобщи Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи“ – клон Сливен.

Очаква се за напояване да бъдат изразходени 65-70 милиона куб. м за 54 000 поливодекари в областта в периода до септември. Поливният сезон е започнал с капацитет на язовира 150 милиона кубически метра и се очаква да приключи с над 100 милиона. По думите на Иванов няма опасност за екологията в „Жребчево“.

От „Напоителни системи“ – клон Сливен, очакват в следващия месец с решение на МОСВ от язовир „Копринка“ да бъдат подавани по 5 млн. куб. м вода към язовир „Жребчево“ за необходимия минимален екологичен отток към река Тунджа. Допълнително отпусканите водни количества ще бъдат за оводняването на Тунджа след язовир „Жребчево“ и за сондажите на Сливен, за да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови нужди.

Pin It

About Post Author

Facebook Comments