Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Подаването на вода в Тунджа помага за питейното снабдяване на Сливен – Радио СливенБГ
08/12/2022
Подаването на вода в Тунджа помага за питейното снабдяване на Сливен

Подаването на вода в Тунджа помага за питейното снабдяване на Сливен

   По мнението на „В и К – Сливен“, започналото оводняване на река Тунджа чрез подаването на количества от язовир „Копринка“ към язовир „Жребчево“ е от съществено значение за дружеството и потребителите му, тъй като гарантира нормално снабдяване с питейна вода в условията на много суха година. Със санкция от МОСВ, от „Копринка“ ще бъдат освобождавани обеми вода, необходими за минималния екологичен отток на реката. „От друга страна, тези обеми вода подхранват кладенците по поречието на Тунджа, откъдето черпим вода чрез помпените съоръжения“, обясни инж. Рашев. При ниско ниво на реката се налага помпените мощности да бъдат допълнително натоварени, в резултат на което значително нарастват сметките на дружеството за ел.енергия. Тези разходи не са калкулирани в цената на питейната вода за потребителите и са за сметка на водния оператор. Освен това, при намаляло ниво на реката и кладенците се увеличава вероятността от въвеждането на режим. „Въпреки финансовите ни затруднения, породени от голямата суша, полагаме максимални усилия да осигурим нормално водоснабдяване в Сливен и областта. Към момента режим на водата има само в населените места, чиито водоизточници са със силно занижен дебит заради липсата на валежи. Става дума за 6 от общо 107 населени места на територията на областта“, каза инж.Рашев.

Разговорите за питейното водоснабдяване продължават, като в близките дни се очаква ново съвещание на екоминистъра с областните управители и ръководителите на водните дружества от Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Pin It

About Post Author

Facebook Comments