Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Предупредителен жълт код заради очаквани обилни валежи от дъжд е обявен за 7 области в Южна България – Радио СливенБГ
02/10/2022
Предупредителен жълт код заради очаквани обилни валежи от дъжд е обявен за 7 области в Южна България

Предупредителен жълт код заради очаквани обилни валежи от дъжд е обявен за 7 области в Южна България

Във вторник срещу сряда от север ще започне да нахлува студен въздух, валежите в Северна България и по високите полета бързо ще преминат в сняг. Там ще бъде типична зима – на Север от Стара Планина първоначално, по високите западни полета, включително София, Североизточна България. Валежите ще бъдат от сняг в сряда и вероятно ще се образува нов снежна покривка. Температурите в срядачетвъртък ще са около и малко над 0 градуса. Възможно е да завали сняг и на юг от Стара планина. В срядачетвъртък ще вали главно над южните райони, като в Родопите се очаква да натрупа значителна снежна покривка.

През нощта валежите в повечето места временно ще спрат, а в сутрешните часове ще има и разкъсвания на облачността. Минималните температури ще са предимно между 2 и 7 градуса. През деня югозападният вятър ще отслабне и ще се ориентира от североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Около обяд валежите от запад ще се активизират, като вечерта и през нощта срещу сряда в югоизточната половина на страната ще са интензивни. Максималните температури в Северна България ще са между 3 и 8 градуса, в Южна – между 9 и 14 градуса. С понижението на температурите дъждът в Северна България до сутринта в сряда ще премине в сняг.

Предупредителен жълт код заради очаквани обилни валежи от дъжд е обявен за 7 области в Южна България – Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас. До вечерта валежите от дъжд в тези райони ще са активизират и ще има значителни количества – до 20-35 л/кв.м, показва справка на сайта на НИМХ. През нощта срещу сряда валежите ще продължат.

Над планините ще е облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд, над 2000-2200 м – от сняг. В сутрешните часове ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът ще е предимно умерен от южната четвърт, а вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 8 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. По-късно след обяд ще започнат валежи от дъжд, които вечерта и през нощта срещу сряда ще се усилят. Ще духа североизточен вятър, до обяд ще е слаб, след което ще се усилва. Максимални температури ще са от 7-8 градуса в крайните северни до 15-16 градуса в крайните южни райони. Температурата на морската вода е 10-12 градуса, вълнението на морето ще е 3 бала.

About Post Author

Facebook Comments