28/10/2021
Жълт код в цялата страна, 3 000 машини чистят

Жълт код в цялата страна, 3 000 машини чистят

Предупреждение от първа степен, код жълто, за дъжд, сняг, силен вятър, виелици и навявания e в сила днес.Очакванията са в Северна България да се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 15 см. В Лудогорието и в Централна Северна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици, навявания и заледявания.

В Източна България валежите ще са от мокър сняг, а в южната половина от страната предимно от дъжд, на места значителни по-количество. Минимални температури – между минус 3° и 2°, максимални предимно между 0° и 5°. Привечер от запад валежите ще спират.

Сняг и в планините – повече в Родопите и централните райони на Стара планина. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър. По северните склонове ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около нулата, на 2000 метра около минус 3°.

АПИ: Водачите трябва да тръгват с подготвени автомобили и пълни резервоар

Снегът вали от късно снощи и продължава и в момента. Директорът на Областното пътно управление – София, инж. Румен Сачански заяви по БНТ, че на терен в момента работят около 160 машини.

„На магистрала „Тракия“ снеговалежът е по-слаб. Но и там работят колегите. Няма затруднения в движението. Засега няма въведени ограничения. Надявам се и през целия ден да не се налага да въвеждаме ограничения и за тежкотоварно, и за леко движение. Ако колегите се справят от почистващите фирми, мисля, че няма да има затруднения, тъй като следобед дават валежът да спре“, обясни Сачански.

Всички проходи са проходими при зимни условия. Водачите трябва да тръгват с подготвени автомобили и пълни резервоари.

„От снощи най-много сняг имаше на Петрохан. Между 5 и 10 см е снежната покривка в цялата област. Засега няма навявания, синоптиците предвиждат силен вятър, но засега няма места с големи снегонавявания. Снегорините работят нормално и пътното платно е почистено“, каза още инженерът.

Около 3000 са снегорините, които почистват в цялата страна. Пътищата се обработват и със смеси за заледяване.

Facebook Comments