30/11/2021
В Котелско зарязаха лозята за добра реколта

В Котелско зарязаха лозята за добра реколта

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан по стар стил – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки от винопроизводители от селата на община Котел – Мокрен и Пъдарево, тази година той премина при спазване на всички противоепидемични мерки за безопасност.

Празникът започна от центъра на село Пъдарево до лозовите масиви, където винопроизводителите спазиха традицията за зарязване на лозята и си пожелаха тази година реколтата да е с добро качество и добивите да са високи.

Кметът на община Котел Коста Каранашев пожела здраве и добра гроздова реколта. Заедно с кмета на с. Пъдарево Петър Петров направиха откриване на новият кът за отдих (красива беседка) край селото и апелираха за опазванто му.

За поредна година в Пъдарево беше спазена традицията най-добрите винопроизводители да получат своите награди в конкурса за домашно бяло и червено вино. В категория „Бели вина“ 1-во място зае Славчо Тодоров Славчев, 2-ро място- Мариян Тодоров Славчев и 3-то място – Петър Жечев Петров. В категория „Червени вина“ 1-во място зае Славчо Тодоров Славчев, 2-ро – Стефан Иванов Стефанов и 3-то – Иван Железчев Радилов.

Гости на празника бяха кметът на община Котел Коста Каранашев, председателят на ОбС- Котел- Христина Чолакова, зам.-кметът Шериф Куванджъ и общински съветници.

Facebook Comments