Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Отец Янко: Обмисля се съграждане на манастирска обител на Тодоровото аязмо – Радио СливенБГ
08/12/2022
Отец Янко: Обмисля се съграждане на манастирска обител на Тодоровото аязмо

Отец Янко: Обмисля се съграждане на манастирска обител на Тодоровото аязмо

Местността Тодоровото аязмо е едно от най – обичаните места за разходка и поклоничество на сливналии и гости на града. Намира се недалеч от центъра в урбанизирана отколе и вече доста населена територия. Не че няма какво още да се желае по благоустрояването, не че не се виждат изорани терени и кой знае защо изградени на труднодостъпни места вили и имоти, от които „ум да ти зайде“, но…хубаво е да си на крачка от часовника и в същото време да ти лъха на гора, да ромоли вода в близост. Остава  и да опазваме чисто това място. Всички заедно. „Св.Тодоровото аязмо“ е извор в боровата гора над Сливен в местността Селището, вляво от Манастирска река, по пътеката за Марино градище. В Уикипедия четем още, че аязмо (от гръцки: αγίασμα – „осветен“) е водоизточник, който се намира край свещен за християнството обект – храм, манастир – в последния случай може и да е в неговите рамки. В зависимост от водоизточника може да бъде оформен като чешма, басейн и т.н.

Днес, на Тодоровден, посещението на Тодоровото аязмо и пълненето на шишенце със светена вода си е традиция за местните. Кушии няма, но обичаят отец Янко да посреща с усмивка миряните, се спазва и тази година. 

Предстоятелят на храм „Свети Теодор Тирон“ хаджи поп Янко, заедно с един от спомоществователите на храма и именик  Тодор Дечев, отварят рано за първите посетители. Съпругите на двамата пък са подготвили жито и питка.

Дотук всичко е традиция.

Но отец Янко на днешния Тодоровден произвежда новина, която споделя първо пред Радио Сливен Нет. 

Обмисля се създаването на манастирска общност и изграждане на помещения за манастирска обител, информира свещеникът. По думите му, вече има разрешение от Общинския съвет в града, дарил повече от 1 декар площ за градежа.

По замисъл на поп Янко, предвижда се най – напред да се направи един миндерлък със сачак и две помещения за тържества – сватби и кръщенета.

 чуйте още

Да припомним, че идеята на това място да се възстанови светинята, като се изгради първо нов храм,  стана факт за 7 години. Първата копка бе през месец май 2013 година. Информирали сме, че четирима бизнесмени от Сливен, носещи името Тодор, направиха първата копка по изграждането на православен параклис, който се намира в непосредствена близост до Тодоровото аязмо в Сливен. Тодор Дечев, Тодор Начев, Тодор Георгиев и Тодор Митев дариха за градежа. Изписването е дело на Тодор Терзиев, светла му памет!

Полагането на основния камък извърши с водосвет Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий и благослови благородното начинание.  Храмът „Свети Теодор Тирон“ бе осветен 2017 година. 

Днес предстоятелят отец Янко определя иконописването като „чудо“ – църквата е  изписана  за една година.

Симеон Табаков нарича района Сливенската Света гора. „От Сотиря до Бинкос е имало около 24 манастира. Можем да си представим каква религиозна книжовна дейност е имало тук. Това е място и на национално съзнание. Тук е тлеел, но никога не е угасвал, въгленът на българщината”,  е споделял и преди отец Янко.

чуйте още

Затова и днес отец Янко говори за духовното спасение.

Pin It

About Post Author

Facebook Comments