29/11/2021
Изящно изписана от трева осмица се появи в двора на църквата „Свети великомъченик Теодор Тирон“ в Сливен

Изящно изписана от трева осмица се появи в двора на църквата „Свети великомъченик Теодор Тирон“ в Сливен

Божий знак вижда хаджи поп Янко, предстоятел на храм „Свети Теодор Тирон“, в новопоявилата се на Тодоровден осмица от трева на една от терасите в двора на църквата. Това се случва и в навечерието на Благовещение, което подсилва вярата му, че знакът е свише и е Божия благословия за добро дело. В разговор с основателите и дарителите на храма той споделя размислите си.

Като символ на безкрайността, осмицата е много добре оформена, с прясно зелена трева, видимо отличаваща се от останалата зеленина. И това може всеки да види. Нека да припомним, че на Тодоровден отец Янко сподели пред Радио Сливен Нет за идеята да се създаде манастирска общност и да се изгради манастир на това поклоническо място. Тогава каза още, че вече има разрешение от Общинския съвет в града, дарил повече от 1 декар площ за градежа.

По разказа на хаджи поп Янко, в слънчевия Тодоровден, след празничното богослужение, посетено от доста причастници, което засилва радостта у всички, погледът му се спрял върху нещо ново. Върху терасата, посята с тревна смеска, се появила изящно изписана тревна осмица. Неръкотворната осмица, според поп Янко, е прекрасно Божие творение, появило се неслучайно на това свято място. Убеден е, че не може да бъде дело на човешка намеса, защото терасата е оградена добре, а достъп до нея има само градинарят Пламен, който се грижи за двора на храма.

А и вече изречена, мисълта за градеж на манастир на това място може би трябва да има своето продължение в дела.

чуйте още

Категоричен, че няма човешка намеса или че на това място е имало някакви съдове или инструменти за поддръжка, които след премахването им са оставили следа, е и градинарят Пламен:

чуйте още

Да припомним, че самата местност Тодоровото аязмо – извор в боровата гора над Сливен в местността Селището, е свято място, което привлича не само местните хора, но и гости на града. Самата дума аязмо (от гръцки: αγίασμα – „осветен“) е водоизточник, който се намира край свещен за християнството обект, обяснява Уикипедия. Местността е и част от пътя за т.нар. Малка Света гора – едно от големите духовни, просветни и християнски средища през периода на късното българско Средновековие, манастирска общност, известна като още като Света гора Сливенска или Малкия Атон при Сливен.

Наближава Великден!

 

Сн. Радио Сливен Нет

Снимка с дрон: Неделчо Великов

Facebook Comments