Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Министър Димитров: Язовирите са готови за очакваните валежи и снеготопенето – Радио СливенБГ
12/08/2022
Министър Димитров: Язовирите са готови за очакваните валежи и снеготопенето

Министър Димитров: Язовирите са готови за очакваните валежи и снеготопенето

Освобождават се обеми в язовирите, които вече са пълни, така че да посрещнат първите води от очакваните валежи и снеготопенето първите два-три дни без реките да преливат. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на проверка.

Според него освен по река Тунджа, сега може да се изпуска и по река Марица през двата ВЕЦ-а. Въпреки че яз. „Копринка“ е с малък обем – 142 млн., той захранва други 3 язовира – „Жребчево“ с 400 млн., яз. „Овчарица“ – с 60 млн. и яз. „Розов кладенец“. Министър Димитров припомни, че последните два язовира са структуроопределящи, те са от значение за национална сигурност заради енергетиката, защото без тях не може да работи този сектор в България. „Ако ние управляваме правилно яз. „Копринка“, ще имаме вода и за напояване, и за питейно-битови цели, и за енергетиката, и за екологията. Ако я пуснем всичката през ВЕЦ-а в една посока, той ще направи ток, но няма да имаме вода за друго“, обясни той. „Тази година срещнахме разбиране от собствениците на ВЕЦ-те, в момента сработват по 10 кубика в секунда, излишната вода отива в Тунджа. Ако се наложи, може да сработят до 40 кубика без да застрашим населението нито в едната, нито в другата посока“, каза Емил Димитров.

Във връзка с готовността реките да поемат високите води, Емил Димитров припомни: „Миналата година тук показвахте празен язовир, а сега 20-30 годишни дървета са залети, трябваше да изпуснем от „Копринка“ 5 млн. кубика за следващия язовир „Жребчево“, за дадем на Ямбол, Сливен и Елхово възможност да се оросяват сондажите, защото имаха проблем с нивата на водата. Понеже не са разчистени добре речните корита се стремим да изпускаме плавно минимално количество вода, защото кметовете и областните нямат пари да осигурят проводимостта на речните корита“.

В момента най-големите усилия на МОСВ са насочени да се преведат безпроблемно през язовирите стопените количества сняг и продължаващите дъждове. Създадена е възможност за дистанционна връзка с областните управители и кметовете относно проводимостта на реките.

МОСВ информира, че нивото на водита в яз. „Жребчево“ е 81,35% от общия му обем.

About Post Author

Facebook Comments