30/11/2021
Прогноза: Реколтата от череши с до 50% спад

Прогноза: Реколтата от череши с до 50% спад

Самоопрашващите сортове дават по-добри резултати

„Добивът от череши тази година ще е по-малък от предните години, доста по-малък, но все пак ще има”, прогнозира пред Агрозона гл. ас. д-р Симеон Крумов от Института по земеделие в Кюстендил. Според него спадът на места ще е с около 50%. „Да се надяваме, че за прясна консумация черешите ще са по-едри, но за преработка, където се търси количеството, а не големината, ще е проблем”, допълни още той.

Според специалистът от Института по земеделие – Кюстендил ще има и места, където добивите ще бъдат добри. Как са реагирали овошките на стресовите фактори зависи единствено от сорта. „Някои сортове, които избягнаха тези дъждове, цъфтяха малко по-късно или по-рано и хората успяха да ги напръскат, там натоварването е по-добро. Например, „Жълта дроганова” или самоплодните, самоопрашващите се сортове, са с пъти по-добре от другите сортове, които изискват кръстосано опрашване.” Категоричен е д-р Симеон Крумов.

Прогнозите сочат, че черешите може би ще наваксат закъснението през пролетното си развитие и след 20 юни ще започне масово беритбата на плодовете в Кюстендилско.

От Съюза на Дунавските овощари също отбелязват забавяне на реколтата заради лошото време.

Предстоящите валежи в цялата страна тези дни ще създаде още повече проблеми, тъй като може да се влоши качеството на плодовете.

Facebook Comments