Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Подготовката за новия ловен сезон в Сливенско върви с разселването на пернат дивеч – Радио СливенБГ
08/12/2022
Подготовката за новия ловен сезон в Сливенско върви с разселването на пернат дивеч

Подготовката за новия ловен сезон в Сливенско върви с разселването на пернат дивеч

Над 200 яребици са разселени през месец април, до два дни предстои да бъдат разселени още 400 екземпляра на територията на Ловно – рибарското дружество в Сливен. Това съобщи в интервю за Радио Сливен Нет Светослав Аврамов, ръководител и специалист по лова в местното дружество. Тази дейност цели увеличаване на популацията, но и „опресняване на кръвта и създаване на по – жизнено поколение“, обяви специалистът. За месец август е планирано пускането на 230 фазана.

По европейска програма ще започне и развъждане на черния лешояд. За тази цел специално внимание отделят ловците и на елена лопатар, като в продължение на няколко години се изграждат съоръжения, изхранват се животните.

чуйте още

По думите на Аврамов, отдаването в частни ръце на много от държавните горски площи е нанесло удар срещу международния ловен туризъм. Много от българските бизнесмени развъждат дивеча, за да ловуват българи и това ограничава участието на чужденци.

Друг огромен проблем предизвика африканската чума, покосила над 90 на сто от популацията на диви свине.

„Ловът има две страни – първо да развъждаме дивеч, от друга – да упражняваме хобито си. Сега, например, орем и сеем ниви, за да пасе дивеча. Така се поддържа равновесието в природата“, сподели Аврамов. До откриването на сезона ангажиментът е евентуално само към хищниците, за да се увеличи броят на полезния дивеч. Три пъти повече чакали и лисици са отстреляни тази година от предишните.

През юни Ловно – рибарското дружество в Сливен ще проведе курс за 40 нови ловци, сред които и жени, а две от тях са майка и дъщеря, разказа още Светослав Аврамов.

В момента сдружението наброява около 1000 членове, в 17 ловни дружинки. Най – възрастният е 83 –годишен ловец от Кермен, най – младите са на по 18 години. Голяма част от ловците са и риболовци, 20-ина са само риболовци. Не е задължително да членуваш в организация, за да си риболовец, за разлика от ловците, заради носенето на оръжие. По думите на Аврамов, в страната ловците са близо 180 хиляди човека.

На 15 август се открива сезонът с лов на мигриращ дивеч – пъдпъдък, гургулица, гълъби, и гривеци.

About Post Author

Facebook Comments