29/11/2021

Старият бряст – вековното дърво в центъра на Сливен

Вековното дърво в центъра на Сливен е един от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя. Изправено като самотен воин, останал от някогашната древна гора, с непонятната упоритост и устойчивост на природен стожер, то е накарало камъка и бетона да отстъпят със страхопочитание. Нещо повече – сякаш централното градско пространство на Сливен е подредено от бряста. Величествената му снага пленява погледа на всеки гост, а за сливенци е своеобразно светилище и бащино огнище, откъдето тръгват много начала, най-вече спомени и срещи. Всяка пролет зеленият взрив на листата на Стария бряст идва като благословия за града. За да го има неспирното движение на хора около него. Защото Сливен не значи само сливане на реки и ветрове, а и на стъпки, преминали край хилядолетния исполин. Стъпки малки и големи, идващи отблизо и далече, но пресичащи се под сенките на нашия достолепен праотец – Стария бряст.

Старият бряст, един от символите на Сливен е победител в националния конкурс „Дърво с корен“ за 2013 г., организиран от фондация „Екообщност“, преборил конкуренцията на 29 номинирани дървета от България.Старият бряст ще представя България в Международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014“.В конкурса ще се състезават дървета от България, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

Онлайн гласуването започва на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари 2014 г., на интернет адрес: www.treeoftheyear.org

По време на конкурса „Дърво с корен 2013“ малки и големи ученици рисуваха един от символите на града – Старият бряст. Кампанията за Стария бряст, която организира община Сливен, ще включва различни събития, с които да се популяризира участието в конкурса „Европейско дърво на годината”. Вече функционира и група във Фейсбук в подкрепа на инициативата, а на общинския сайт е създадена и подстраница, посветена на конкурса, съобщиха от общината. В началото на февруари планираме укрепителни и възстановителни мероприятия на дървото. За активизацията на сливенските ученици ще се организират и провеждат „ Час на класа” и „Час по биология”, посветени на Стария бряст, допълва кметът инж. Кольо Милев. Общинска администрация Сливен работи и по идеята за посланици на Стария бряст. „Това са известни българи, родени и свързани с нашия град, които да популяризират надпреварата чрез своите профили в социалните мрежи. Приемаме и други идеи, за да реализираме успешно тази кампания”, каза още кметът.

Facebook Comments