24/06/2021
Над 1000 деца от цялата страна участваха в конкурсите на Националния фестивал на детската книга тази година

Над 1000 деца от цялата страна участваха в конкурсите на Националния фестивал на детската книга тази година

Третият, последен ден на XXIII Национален фестивал на детската книга, започна с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2021г. В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ гостуваха Иван Раденков – носител на Националната награда в категория „Автор”, както и на наградата на детското жури; Сотир Гелев – в категория „Илюстратор” и Издателство „Мармот” в категория „Издателство” и споделиха първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Днес бе и премиерата на книгата „Български митове и легенди” на Цанко Лалев.

В централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” се проведе официалната церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: „Какво ми разказа вятърът” и в X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет – сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои се включиха над 200 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г. Имената на победителите са публикувани и на интернет – сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са изложени на във фоайето на ДТ „Стефан Киров”. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала.

Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

„Дядо вади ряпа” на ДКТ „Константин Величков“ – гр. Пазарджик бе показан на открита сцена.

Фестивалът бе закрит със заключителен концерт, със свои изпълнения се изявиха децата от Вокална формация от детски хор „Милка Стоева”- гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, солистите Деница Атанасова, Мария Апостолова и Мариам Янакиева от Вокално студио „Усмивка” – гр.Сливен с ръководител Мария Желева и танцьори от Школа за спортни танци към НУ „Васил Левски” – Сливен към КСТ „Туида” с треньор Йовита Пенчева.

Pin It

Facebook Comments