Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
С Илиз до върха – Радио СливенБГ
02/10/2022
С Илиз до върха

С Илиз до върха

Илиз е момчето с джипа. Но не лукс машина, купена от тати с парите от европроекта за земеделие за стотици хиляди, с която да се хвали пред „мацките“, а стар, поддържан, прашен, истинска планински проходима машина.

Илиз е един от водачите, които правят туристически офроуд турове от хижа в Родопите до Орлово око – хитова вече туристическа дестинация на връх Свети Илия. 20-ина и малко повече минути в едната посока по черен наклонен терен, което ти вдига адреналина. Настроението се повишава от неописуемите гледки и всичко, което можеш да усетиш с очи и душа.

Момчето е от близкото село Ягодина и пътьом ни показва: „Ей тази е моята къща!“. Виждаме китното селце в подножието на планината, спретнатите къщи и подредените дворове, цветя, зелено, много храсти с бъз.

Продължаваме нагоре към Орлово око по стръмните участъци, ала панорамата е прекрасна и взема погледа, като създава спомени за цял живот и не усещаш сякаш наклона на терена.

Научаваме, че идеята за това изкачване е на Туристическо дружество “Родопея”, което стопанисва Ягодинска пещера и още няколко обекта, а парите за изграждане на панорамната площадка на върха са събрани изцяло от входните билетчета за тях. Така Орлово око става любимо място за посещение на млади и възрастни. Препоръка: не изкачвайте при лошо време, тъй като често падат мълнии. Това е причината върхът, където е площадката, да носи името на Свети Илия, повелител на гръмотевиците. Надморската височина на съоръжението е 1563 м. и прави панорамната гледка респектираща.

 

Илиз изнася кратка, но изчерпателна беседа за върха и за всичко, до което ни стига погледът, че и нататък – 360 градуса панорама там, където се срещат Родопите, Пирин и Рила. В подножието – ждрелото.

вижте тук

Показва ни го – Буйновско ждрело – част от 100-те туристически обекта, да не забравите да подпечатате, мястото, където расте истинският мурсалски чай, виждат се Чаирските езера, посочва ни къде са гръцките Родопи…

Минути, в които дъхът ти спира! Снимки за спомен, задължително и без страх!

Децата оприличават скалите с животни, някои от възрастните се страхуват да не изтърват телефоните си – емоции и мисли всякакви…

Обратно надолу с водача Илиз. Той е само на 19, а доброто отношение към спътниците му, знанията, за това, което ни показва и виждаме по пътя към върха, и опитното му шофиране в екстремни условия вдъхват увереност на всички в джипа – хора от 30 до 65 години.

Илиз учи икономическа информатика, а в събота и неделя е с джипа – от хижата до върха. И така вече повече от година.

А след това? „Ще видим!“, казва с примирие младежът, не със 100 процента готовност и билет в джоба към терминал 2.

Защото от подножието вижда родното си място Ягодина, по пътя знае всяко малко камъче и голям камък, къде и кога има красиви цветя, „запознава“ ни с дивите коне, които се грижат сега за своите малки…И всичко това така му харесва, че и ти, новодошлият в неговия свят, го опознаваш и ти става близък.

вижте тук

Чувстваш го като място – пристан, сред величествената природа на Родопите и чистия въздух.

И чистите души на обикновените местни хора, които превръщат един твой ден в необикновен.

About Post Author

Facebook Comments