28/10/2021
„Прилепът“ отново на сливенска сцена

„Прилепът“ отново на сливенска сцена

На 30 юни, сряда, от 19 ч. в Драматичен театър „Ст. Киров“, гр. Сливен, може да гледате оперетата „Прилепът“. Гостува трупа на Музикално – драматичния театър във Велико Търново.

 

Йохан Щраус – син вече е изградил репутацията си като Краля на валса, когато написва своята оперета Die Fledermaus („Прилепът“). Щраус е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „На хубавия син Дунав“.

„Прилепът“ е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония.

Цялостното действие в „Прилепът“, произтича от решението на Доктор Фалке, да засрами своя приятел Айзенщайн за това, че го е оставил да намери сам пътя към дома си след едно пиянско парти. Доктор Фалке замисля да изобличи склонността на Айзенщайн, както и на съпругата му Розалинда, към извънбрачни „забежки“, като урежда те двамата да участват в бал с маски. Айзенщайн „непринудено“ започва да флиртува със собствената си съпруга. В същото време любовникът на Розалинда – Алфред е в затвора, вместо самия Айзенщайн. Накрая на историята героите разкриват истинската си самоличност, но дали вече не е твърде късно да си простят?

Премиерата на „Прилепът“ се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския „Театер ан–дер–Вин“ и оттогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар.

Facebook Comments