Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Изложба „Корабокрушение и брегово пиратство край Приморско“ е наредена в историческия музей в морския град – Радио СливенБГ
12/08/2022
Изложба „Корабокрушение и брегово пиратство край Приморско“ е наредена в историческия музей в морския град

Изложба „Корабокрушение и брегово пиратство край Приморско“ е наредена в историческия музей в морския град

Това лято Исторически музей – Приморско отново предлага интересна изложба – „Корабокрушение и брегово пиратство край Приморско“.

Любопитната експозиция е уникална възможност да се потопите във викторианска готическа мистерия от западния бряг на Черно море. Базирана е на над 300 новооткрити извори от викторианската британска преса и архивите на Лойдс, трасиращи историята и фаталното корабокрушение на английския барк „Хелпмийт“ при н. Зунарита (днешния гр. Приморско) през м. ноември 1875г.

Корабокрушението на „Хелпмийт“ и мистериозната смърт на неговия екипаж имали международен отзвук в един от най-бурните периоди от българската история. Събитията предлагат неподправен поглед към опасностите на морския живот в Апогея на ветроходството и представляват един от най-добре документираните случаи на брегово пиратство в Черно море.

В музея разказват, че корабокрушението на „Хелпмийт“ при нос Зунарита се случило на 9 или 10 ноември 1875 година. От сведенията става ясно, че корабът срещнал края си в плитчина близо до морския бряг в резултат от силен вятър или буря. Подобни инциденти са често явление в Ерата на ветроходството. Все още не се знае точното място на корабокрушението.

Истории с отворен край, археологията на една буря – 4-те крушения и още редки археологически находки от този край от различни епохи, 3 D демонстрации, история на стъклото, „пътешествия“ по море може да се видят в музея.

Показани са още етнографска сбирка, която представя бита на хората по тези места няколко века назад.

Историческият музей в Приморско посреща туристи от лято 2015 г. Той е реализиран със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските области“. В него са представени експонати от извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза“, гр.Китен, надгробна могила при местността „Ченгер“, тракийско светилище „Бегликташ“ и долмените, намиращи се в района на резерват „Ропотамо”. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Сн. Радио Сливен Нет

About Post Author

Facebook Comments