28/10/2021
България с оранжев и жълт код за високи температури

България с оранжев и жълт код за високи температури

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви за днес предупредителен оранжев код за високи температури в 16 области от страната, а в останалите 12 области – жълт код.

Областите с оранжев код са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Ямбол. Там времето остава горещо, а дневните температури ще са между 38-40 градуса.

Областите с жълт код са Перник, София, Област София, Смолян, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен, Търговище. Там също ще е горещо, като дневните температури ще са между 35-37 градуса.

Около и след обяд днес ще се развива купеста облачност, на изолирани места в планините ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат предимно между 34 и 39 градуса, по-ниски по морския бряг, информира НИМХ, цитиран от БТА.

Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури на въздуха ще бъдат 27-29 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1 – 2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста облачност, на изолирани места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб, по високите части до умерен вятър от югозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 32 градуса, на 2000 м – около 24 градуса.

В неделя и понеделник горещата вълна ще продължи. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 35 и 40 градуса, втория ден на отделни места и малко по-високи, а по-ниски, до 30-34 градуса, ще остават по Черноморието, където ще духа бриз. Времето ще бъде слънчево, с купеста облачност в часовете около и след обяд, почти без валежи. В неделя ще бъде почти тихо. В понеделник вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде до умерен; към края на деня ще се обръща от северозапад.

Facebook Comments