21/01/2022
Изложбата „Из приказния свят на Валери Петров, реализирана в Сливен, ще бъде показана и в Созопол

Изложбата „Из приказния свят на Валери Петров, реализирана в Сливен, ще бъде показана и в Созопол

Изложбата илюстрации „Из приказния свят на Валери Петров”, реализирана в рамките на XXII Националeн фестивал на детската книга –Сливен, ще бъде представена в програмата на III Международен фестивал за куклен и площаден театър – Созопол, 2021.

След гостуването в Пловдив на изложбата с творби от Първия международен студентски конкурс за илюстрация, проведен в рамките на 22 издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2020 и посветена на 100г. от рождението на големия български поет, сценарист на игрални и анимационни филми, драматург, автор на книги за деца и преводач, от 5 до 10 август 2021г. тя ще бъде представена в гр.Созопол, в рамките на съпътстващата програма на III Международен фестивал за куклен и площаден театър.

Валери Петров е определян като „писател на всички възрасти”. Но в голяма част от творбите му – стихотворения, поеми, сценарии, пиеси, освен значими проблеми, важни социални и нравствено-философски идеи, присъства и детският свят, гледната точка на детето. За него проникването в детското съзнание, „вживяването” в невръстната психика е нещо като начин на съществуване. Затова и творчеството му за деца е любимо за поколения български деца и е получило признание и в чужбина. За детската си книга „Пет приказки” е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга. Приказките му са феерия от смях, поезия, игра, фантазия, живопис. Бидейки „живописни” тези творби са предизвикателство за много илюстратори.

Изложбата „Из приказния свят на Валери Петров” /по приказките „Бяла приказка”, „Меко казано”, „Копче за сън”, „Пук”/, включва творбите на отличените участници в конкурса – студенти от художествените академии в София, Белград /Сърбия/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Бърно /Чехия/.

Изложбата е експонирана в голямата зала на НЧ ”Отец Паисий” /ул.”Аполония” № 1/ и ще бъде открита днес /5.08.2021/, в 18:00 ч., от директора на РБ ”Сава Доброплодни” – д-р Росица Петрова – Василева.

Pin It

Facebook Comments