30/11/2021
Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за пациенти c COVID

Личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства за пациенти c COVID

От днес общопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатни лекарства на COVID пациенти. Досега само от COVID зоната пациенти можеха да взимат такива лекарства. От понеделник ще има готовността да се изписват такива електронни рецепти, е съобщил пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Това отново се отнася само за здравноосигурените пациенти.Досега безплатни лекарства са били изписвани само от медиците в COVID зоните.

Проф. Петко Салчев, управител на Здравната каса, коментира, че 688 млн. са разпределени като стойност на лечебните заведения до края на година. „Именно този остатък, който е за всеки месец, ще бъде преразпределен допълнително, за да може да посрещнат вълната от COVID-19. 10% от леглата от капацитета на болницата обаче трябва да са за лечение на коронавирус“, уточни управителят на НЗОК.

„Ако се прецени, че има нужда от скенер, съответният специалист може да издаде направление, с което да се направи“, посочил Салчев на журналистически въпрос защо скенерите не са част от пътеката за лечение и профилактика на COVID-19.

Средствата ще се разпределят на база реално свършена работа, ще се изисква строг отчет и ясни правила в посока лечение на коронавируса.

Следващия месец сумите, които ще бъдат плащани на първа линия на медиците срещу COVID-19, няма да са 1000 лева, а 1200 лева, стана ясно още от думите на проф. Салчев.

„При ниска заболеваемост, парите намаляват. А при висока като сега – таванът се вдига“, уточни зам.-министърът. 

Facebook Comments