Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
След проверки: 30% от заявените животни са виртуални – Радио СливенБГ
12/08/2022
След проверки: 30% от заявените животни са виртуални

След проверки: 30% от заявените животни са виртуални

Одит в БАБХ показва сключването на незаконосъобразни договори

Около 30% от заявените за подпомагане животни са виртуални, коментира проверките в животновъдството министърът на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков пред БНР. Според него всички данни ще бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за допълнителни проверки. Всички, за които е установено, че са мамили държавата и са давали неверни данни, ще бъдат санкционирани, закани се министърът.

Според него констатирани са нарушения и в БАБХ, след като там приключи назначен от него одит на контрола на салмонелата. „По данни на НСИ за периода от януари 2020 г до август 2021 г вносът на пилешко месо възлиза на 155 683 тона и над 7 хил. тона за яйцата, а износът е над 51 хил. тона пилешко месо и 43 хил. тона на яйца, основно в страни в ЕС. От справките, които са дадени, не е установено наличие на салмонела при доставките на месо и яйца от ЕС в няколко основни дружества, коментира министърът. „В продължение на 6 месеца обаче е упражняван официален контрол на всяка пратка птиче месо и субпродукти с произход Полша на основание незаконосъобразни заповеди на изпълнителния директор на БАБХ. Не става ясно какви са мотивите за тези заповеди. Заповедите след 20 юни 2020 г са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики на ОДБХ, които правят проверките.“, посочи Бозуков.

Сред нарушенията от проверките в БАБХ е и превъзлагането на извършването на различни изследвания на животни на външни лаборатории, при положение, че и в лабораториите към агенцията могат да бъдат извършени. „Оказва се, че тези договори са дори по-скъпи, и така в БАБХ са натрупани над 18 млн. лв задължения към тези фирми. По лошото обаче е, че тези договори са били финансово необезпечени и негарантирани със средства“, категоричен бе Бозуков.

About Post Author

Facebook Comments