18/05/2022
Новите случаи на коронавирус в страната са 2737. Какви са дългосрочните последици за здравето ни след прекаран ковид?

Новите случаи на коронавирус в страната са 2737. Какви са дългосрочните последици за здравето ни след прекаран ковид?

За последното денонощие новите случаи на коронавирус в страната са 2737, починалите с диагноза COVID-19 са 139, а излекуваните – 3138, сочат данните от Единния информационен портал.

Новопостъпили в болници са 783 заразени. Общо хоспитализираните сега са 7276, от които 767 са под интензивни грижи. Понастоящем активните случаи с коронавирус в страната са 108 604.

За последните 24 часа са поставени 21 753 дози от ваксини и са извършени 44 303 теста.

Припомняме ,че от 22 ноември, понеделник, до Сити-център на бул. „Цар Освободител“ в града отваря врати втори мобилен ваксинационен кабинет. Той може да бъде посетен от всеки желаещ да се предпази от заболяването, включително за прилагане на втора или бустерна доза. Кабинетът ще е с работно време от 15 до 18,30 часа от понеделник до петък, а през почивните дни – от 10 до 14 часа, както вече информирахме. Ваксините ще бъдат поставяни от екип на МБАЛ „Хаджи Димитър“.

По-рано откритият мобилен кабинет пред магазин „Била“ на бул. „Братя Миладинови“ няма да работи на 20 и 21 ноември. Работното му време ще бъде допълнително уточнено.

Какви са дългосрочни последици от прекаран COVID-19?

Най-често срещаните симптоми, за които съобщават хората след прекарана коронавирусна инфекция или които са наблюдавани при проучвания, включват умора и изтощение, главоболие, затруднено дишане, нарушение на обоняние и вкус, когнитивни нарушения (т. нар. мозъчна мъгла), депресивни настроения, нарушения на съня и тревожност. Това съобщават от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

Други споменати симптоми са палпитация (самовъзприемане на засилен или ускорен сърдечен ритъм или дори допълнителни сърдечни удари), болка в гърдите и косопад.

Някои хора се оплакват само от умора и изтощение или от затруднено дишане, докато други посочват комбинация от симптоми и оплаквания.Има и случаи, когато преболедувалите развиват комплекс от симптоми, наподобяващи тези при синдрома на хроничната умора.

За да се предпазим от COVID-19 и дългосрочните последици на коронавирусната инфекция върху здравето ни е важно да се ваксинираме. Ваксините са безопасни и предпазват от тежко протичане на инфекцията.

 

Facebook Comments