Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
РЗИ – Сливен със съвети как да се предпазим от грип – Радио СливенБГ
12/08/2022
РЗИ – Сливен със съвети как да се предпазим от грип

РЗИ – Сливен със съвети как да се предпазим от грип

От 2019 г. България работи по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която има за цел понижение на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни на и над 65 г. възраст, с възможност за включване на целеви групи от пациенти с хронични заболявания.

Грипът е силно заразно заболяване с въздушно-капков механизъм на предаване, което засяга хора от всички възрасти. Той може да протече в по-лека форма или като тежко заболяване, което може да доведе до хоспитализация, усложнения и смърт.

Профилактика на грипа и рискови групи – ежегодната ваксинация е най-ефективният начин за предпазване от грип и неговите усложнения. Имунизацията срещу грип е препоръчителна за:

•          Всички лица над 65г.

•          Възрастни и деца над 6-месечна възраст с придружаващи хронични заболявания: Хронични белодробни заболявания, Хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, Метаболитни заболявания (вкл. Диабет), Хронична бъбречна недостатъчност, Вродена и придобита имуносупресия, Носители на HIV и болни с клинично проявена HIV инфекция, Хемоглобинопатии, Органна трансплантация и др.

•          Лицата, живеещи в организирани колективи

Съвременните грипни ваксини се характеризират с много добра поносимост и висока ефективност. Те са четирикомпонентни и осигуряват защита от четири различни грипни вируса. Ваксината съдържа белтъчни съставки (антигени) на актуалните за съответния грипен сезон щамове. Имунитетът, който се изгражда е с продължителност от 6 до 12 месеца.

Ваксинацията се провежда през есента поне един месец преди началото на грипната епидемия, тъй като имунитетът се формира за около 15 – 20 дни след поставяне на ваксината.

Не пропускайте възможността да се защитите от грипа и неговите усложнения!

По време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента.

           

                                                                                  Регионална здравна инспекция-Сливен

Pin It

About Post Author

Facebook Comments