Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Десислава Танева: Подкрепяме развитието на дребните рибарските крайбрежни общности – Радио СливенБГ
12/08/2022

Десислава Танева: Подкрепяме развитието на дребните рибарските крайбрежни общности

 
 
                                  Позицията на ПП ГЕРБ относно политиките, които трябва да изпълнява държавата в сектор „рибарство” представи народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева на Национална кръгла маса в Поморие. Програмата за морското дело и рибарство по време на мандата на ГЕРБ е приключила на близо 100 процента договаряне и 38 на сто разплащане. Програмата за новия програмен период е изготвена основно от екип на ГЕРБ. Танева се надява документът  да получи по-бързо финално одобрение и да започне да се прилага веднага, за да не се повтори предходния период, когато при встъпването на ГЕРБ на власт, програмата беше почти без договаряне. 
По думите й, се намираме в ситуация на увеличен интерес на изграждане на стопанства за производство на аквакултури и положителната новина е, че макар и бавно, в нашата страна расте потреблението на риба. 
Политиките за рибарство в този програмен период категорично няма как да се разглеждат отделно от политиките по опазване на околната среда, смята Танева. Нашата позиция и политика е да работим за създаване на риболовен сектор и производители при прозрачни пазарни правила за развитие. Трябва на браншовите организации в сектор „рибарство” да се делегират права по отношение на установяването на правила за извършването на риболова, допълни тя. 
ГЕРБ е „за” политика на подкрепа на дребните рибарски общности в крайбрежните райони. Политика, която да им създава устойчивост за достатъчен доход на населението в тези градове, които са свързани с летния туризъм и с развитието на самите населени места. Танева се обяви за продължаване на политиката за подкрепа на реконструкцията, модернизация на риболовните  пристанища, на лодкостоянките и на цялата инфраструктура. Третият момент, върху който акцентира Десислава Танева, са общите принципи, които се следват в Общата селскостопанска политика в сектор „земеделие”, а именно - подкрепа за създаване на организация на производителите, в случая на рибари, с цел достъп до пазара и потребителя на продукцията.
Според депутата, един от проблемите в момента е, че много малка част от добавената стойност от цената на техните продукти стига при тях. Затова е важна ролята организациите на производителите да помогнат рибарите директно да продават продукцията си. Танева бе категорична, че трябва да продължи подкрепата за създаване и развитие на стопанствата за аквакултури. Следва да се извършат законодателни промени, които да създадат устойчивост и сигурност в дългосрочното ползване на водоемите, независимо каква е собствеността. Нужна е нова и актуална регулация за управление и ползване на собствеността.
Основният финансов инструментариум за подкрепа на рибарската общност е Програмата за рибарство и морско дело. 
 

About Post Author

Facebook Comments