Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Броени дни до края на надпреварата за нашето дърво – Радио СливенБГ
10/08/2022

Броени дни до края на надпреварата за нашето дърво

Остават броени дни до края на гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината 2014”, в който страната ни представя Стария бряст в гр. Сливен.

Кукери от село Тополчане снощи с благословии прогониха злите сили около вековния бряст. Най-малките танцьори от Клуба по спортни танци „Туида”, с ръководител Йовита Пенчева танцуваха румба, джайф и ча-ча-ча пред многобройната публика около Стария бряст. Чинтулова чета при ПМГ „Добри Чинтулов“ раздаваха рекламни материали с указания за гласуването.

Днес се представят „Карандила джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев, танцов колектив „Престиж” с ръководител Пепа Христова и Сдружение „Фолклорен клуб „Сливенци” с ръководител Красимира Николова.

Съгласно регламента, през последната седмица броят на набраните от всяко дърво гласове беше скрит. Въпреки че дотогава многовековният бряст водеше убедително в битката и за първи път има реален шанс българско дърво да грабне европейския приз, опасността да бъде надминат от някой от своите конкуренти не е отминала. Сред финалистите в състезанието има дървета – представители на държави с по-многобройно население и традиционно ежегодно участие в конкурса, като Чехия, Унгария и Полша.

Целта на международното „търсене на дърво с история“ е да запознае обществеността с интересни европейски дървета и да ги обозначи като важно природно-историческо наследство, което заслужава внимание и опазване. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година, като за първи път се радва на толкова много участници – в настоящото издание се включиха десет държави. Това доказва, че темата за дърветата като съществен елемент за наличието и съхраняването на биоразнообразието не се ограничава от държавните граници, има глобално значение и става все по-актуална.

Гласуването продължава до 28 февруари на адрес www.treeoftheyear.org.

След проверка и преброяване на подадените гласове, резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на церемонията по награждаване. Тя се провежда под патронажа на комисаря по околната среда, Янец Поточник, който ще връчи наградата на победителя на 19 март в Европейския парламент в Брюксел.

About Post Author

Facebook Comments