Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Опашки за турски лири и в Сливен – Радио СливенБГ
01/10/2022
Опашки за турски лири и в Сливен

Опашки за турски лири и в Сливен

При малко над 32 – градусова жега в Сливен и малко над 32 стотинки официален курс на турската лира, опашки за обмен на валутата има и в местните чейндж бюра. Където най-изгодният курс купува е 33 стотинки. Ограничение за закупуване няма. Засега, коментираха днес пред Радио Сливен Нет служители от бюро в центъра на града.

Поевтиняването на курса на лирата, спрямо останалите основни валути, не влияе на интереса на пътуванията към Турция, коментира пред Радио Сливен Нет управляващият директор на една от най-предпочитаните туроператорски агенции в града ни Емилия Георгиева. По принцип, близостта на Сливен до Одрин, а и до Истанбул, прави дестинациите предпочитани, обичаен е интересът и към морските почивки в съседна Турция, но не и по-голям от обикновеното, заяви Георгиева пред наш репортер. По информация на турски партньори на фирмата, цените там вече се обявявали в евро, а в големите търговски вериги имало не намаления, а даже скок в цените на хранителните стоки. Така че, изразът „Да отидем да си напазаруваме евтино“, към момента не е актуален за пазара в съседна Турция, това е истината.

Турската лира продължава да страда от политическото напрежение в страната. Валутата на южната ни съседка отбеляза сериозен спад последните месеци.

Днес стана ясно, че турци горят долари и унищожават айфони в отговор на призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бойкот на американската електроника, предаде Ройтерс. Видеозаписи, демонстриращи негодуванието на турците от Съединените щати, съюзник на Турция от НАТО, циркулират из социалните медии.

В последно време отношенията между Вашингтон и Анкара силно се влошиха. САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.

 

Сн. Радио Сливен Нет

About Post Author

Facebook Comments