Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Нови изисквания за етикетите – Радио СливенБГ
02/10/2022

Нови изисквания за етикетите

Те са по-голям шрифт, подробен опис на състава и произхода на суровините. Промените ще влязат в сила в края на годината. Страната ни ще изпълни европейски изисквания, които са задължителни за производителите. Промяната обаче затруднява бизнеса, който трябва да направи допълнителни инвестиции.

„Тоест те трябва да са изписани или бодвани или в различен шрифт или цвят, така че веднага клиента като вземе продукта да види, че там например има соев продукт, който съдържа глутен и ако сте съответно алергичен към глутен, да не го купувате“, обясни д-р Любомир Кулински – Агенция по безопасност на храните по бТВ.

„Сами вие забелязвате колко се манипулира общественото мнение с етикети и как вместо да помага на хората да бъдат по-добре информирани, ние успяваме да ги побъркаме“, допълни д-р Светла Чамова – Асоциация на месопреработвателите.

 

На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителите. За първи път той е честван през 1983 г., като повод за честването му е речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, с която на 15 март 1963 г. обявява идеята си за Закон за защита на потребителите, припомня агенция offnews.

„Най-добрият начин да се защитим от недобросъвестни търговци или опасни стоки е да станем „интелигентни потребители“, казват от българската асоциация „Активни потребители“. За да се случи това, особено важно за всеки е да познава своите права и задължения, свързани със закупуването на дадена стока или услуга.

Още Кенеди посочва четири основни права на потребителя, които са валидни и до днес: право на безопасност, право на информация, право на избор и правото да бъдеш чут. Към тях по-късно са прибавени и правото да бъдат задоволени основните потребности, правото на обезщетение, правото на образование, правото на здравословна околна среда. Именно тези правила са залегнали в приетите от ООН Правила за защита на потребителите.

По данни на Комисията за защита на конкуренцията (КЗП) в България средно по 150 стоки годишно са обявявани за безспорно опасни, а през миналата година те са били 224. Затова от „Активни потребители“ съветват винаги да се чете внимателно информацията, предоставена от производителите и вносителите, включително указанията за експлоатиране на продукта. Информация за откритите опасни продукти може да бъде намерена на интернет страницата на КЗП.

 

About Post Author

Facebook Comments