18/05/2022

130 години от рождението на литературния и театрален критик Владимир Василев

От 15.00 часа в зала „Май” ще бъде представен юбилейният вестник, издаден по повод 130 години от рождението на литературния и театрален критик Владимир Василев.

Изданието ще бъде представено от проф. д-р Светлозар Игов и д-р Евелина Белчева. В срещата ще вземе участие проф. д-р Петя Арнаудова – племенница на Владимир Василев. Ще бъдат показани неизвестни фотографии, предоставени от семейството на критика, и архиви в страната.

Вестникът е подготвен от Издателство „Литературен форум” и се реализира със съдействието на Община Сливен и Общински съвет – Сливен.

Владимир Василев е роден през 1883 г. в семейството на читалищния деец и мирови съдия от Жеравна Васил Матеев и Мария Хаджи Николова. В различни източници за негово родно място се сочат два града – Бургас и Сливен. Учи в Бургас, Сливен и София, където завършва класическия отдел на Първа мъжка гимназия и Юридическия факултет. Работи като апелативен съдия.

Литературната дейност на Вл. Василев започва от сп. „Светлина” /1900/ и сп. „Българска сбирка”. Сътрудничи в сп. „Мисъл”, в различни наши и чужди списания .От 1929 до 1938 г. , с прекъсвания, е директор на Народния театър в София.

Вл. Василев е основател и редактор на едно от най- авторитетните периодични издания за българска литература „Златорог” от 1920 до 1943 г. Автор е на литературни портрети на П.Яворов, Й.Йовков, Н. Лилиев, Ел.Багряна и др.

След 09.09.1944 г. преживява години на отрицание и забрава. Възхитен от ерудицията и високите естетически изисквания на критика към творческия процес, Радой Ралин дава ход на неговата статия „Сливенският Парнас”, която е отпечатана през 1962 г. във в-к „Литературни новини”. Статията представя поети и писатели, свързани със Сливен.

Владимир Василев умира на 27.12.1963 г. Първата му книга с литературна критика излиза през 1992 година.

Facebook Comments