30/11/2021

800 души работят в сливенския завод на „Язаки България“

800 души са заетите в сливенския завод на компанията „Язаки”. Очакванията са догодина броят на заетите да достигне 1000 служители. Произведената продукция от Сливен се изнася главно за Турция и Великобритания. Това съобщи днес производственият мениджър Цветан Димитров по време на пресконференция на общинското ръководство. Той припомни, че през март 2012 г. компанията купи производствена база на Миролио в Сливен и започна нейната реконструкция. Сградата е с площ 13 800 квадратни метра и е възстановена съгласно законовите изисквания и вътрешните стандарти на фирмата. „Язаки“ е една от водещите фирми в община Сливен и за да отговорим на инвеститорския интерес, направихме редица подобрения”, изтъкна кметът Кольо Милев и даде за пример изграждането на паркинга пред завода с общински средства.

Компанията „Язаки България” е регистрирана през месец ноември 2006 г. в Ямбол. Дейността на фирмата в България е производство на кабелни инсталации. Производството започна през месец март 2007 г. като за целта е нает завод в Ямбол. Същата година фирмата инвестира в строеж на нова сграда с площ 25 000 квадратни метра. В Ямбол се произвеждат електрически инсталации за концерните Рено, Форд и Даймлер. Износът е главно за Испания, Франция, Турция и Словения. Към настоящият момент в „Язаки България” в Сливен и Ямбол работят над 3 000 души. През 2011 г. фирмата е определена като производствена локация за кабелни инсталации за новия проект на Форд. За тази цел Язаки се нуждае от нови производствени капацитети и през 2011 г. на база изчерпателни проучвания, фирмата взима решение производството да бъде осъществено в Сливен.

Днес Язаки има над 200 000 служители в над 444 локации в 43 страни.Корпорация Язаки е основана през 1929 г. от г-н Язаки. Компанията е 100% частна собственост. През 2010 г. Язаки се нарежда на 16-то място като най-успешните световни доставчици на автомобилни части и инсталации.

Facebook Comments