Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Сергей Станишев: Европейската политика ще се промени, ако Еврокомисията избере президент социалист – Радио СливенБГ
08/12/2022

Сергей Станишев: Европейската политика ще се промени, ако Еврокомисията избере президент социалист

„Искам да почувстват всички българи: това което се решава в Европа засяга всеки един от нас ежедневно. Много по-трудно ще бъде правителството на Орешарски да продължи политика на социално размразяване и политика обърната към реалните проблеми на хората, ако от Брюксел продължи да духа вятърът на размразяването. Пет години десните налагат такава политика на всяка страна – да си намалят дефицита още и още, до нула и режат жива плът, орязват социални права на майки и пенсионери. Няма го човека вътре”, това коментира пред журналисти в Сливен лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев. По думите му, за социалистите е важно политиката на правителството да решава проблемите на хората. „Казвам го категорично – ако имаме президент на Европейската комисия от най-голямата група в ЕП – на социалистите, политиката и в Европа, и в България ще се промени много. Ако не искаме България пак да бъде третирана като досадна периферия, едва ли не случайно попаднала в ЕС. Гаранция за това са социалистите и са го доказали не чрез приказки и потупване по рамото, а чрез поведение и заемане на позиции в подкрепа на България .и български каузи. В това число Мартин Шулц лично го е направил неведнъж”, заяви Сергей Станишев.

В Деня на Търновската конституция Сергей Станишев припомни, че Конституцията е израз в голяма степен на необходимостта от справедлива държава и социалистите са успели да отстоят нейния социален характер. Днес Конституционният съд е приел за допустима жалбата от депутати от парламента във връзка с действията на президента за формиране на ЦИК, което Станишев определи като „първа важна стъпка, че имаме основания да обжалваме действията на президента, като представител на една политическа сила и обслужващ нейните интереси. Предстои КС да се произнесе”, допълни Станишев. Той залага много и на разговорите със синдикатите. „Имаме висока степен на съвпадение на позиции, водим активни разговори с двата синдиката”, каза лидерът на социалистите и като пример посочи, че преди обсъждането на бюджета за 2014г. КНСБ представили списък от искания в социалната сфера. 2/3 от тях са реализирани от бюджета, което подчертава нашата политика на социално размразяване, което хората очакват, заяви Станишев. И трето – правителството се старае да възстанови справедливостта в българските общини и региони и чрез Публичната инвестиционна програма да се инвестира повече от държавата в развитието на местната инфраструктура и създаването на нови работни места. За Сливен по програмата са предвидени 2 млн 650 хил лева, припомни Станишев и подчерта, че по време на управлението на ГЕРБ е било в сила „целенасочено финансиране само на герберски общини – около 80 процента по политически принцип за „витрините на ГЕРБ – София, Пловдив и Бургас за сметка на всички останали”.

Кметът на Сливен Кольо Милев коментира, че 30 процента от тези милиони са получени в общината и част от тях – вече усвоени по предназначение. Провеждат се процедури по построяване на детски и спортни площадки, благоустрояване на тротоари и зелени площи и текущо пътно поддържане, увери той и изрази готовност за кандидатстване за още средства. Това ще бъде възможно в скоро време, увери Станишев, защото през юни предстои държавните институции да направят преглед на изпълнението на публичните инвестиции тогава може да се преразпределят средства, ако общините имат готовност.

Асен Гагаузов, областен лидер на партията, допълни сумата с още 4 млн лева за пречиствателната станция в Сливен и 500 хиляди за Медицинския колеж – извън инвестиционната програма.

На въпрос на Радио Сливен Нет за настояване от страна на ГЕРБ за предсрочни избори, Сергей Станишев отговори, че Борисов разбира така ролята на опозицията и го цитира: „Нашата работа е да пречим”. Аз виждам ролята на опозицията като демократичен коректив и политическа сила, която формулира алтернативи. Не виждам нито едното, нито другото. Един екип му пише становищата във Фейсбук, той идва за 15 минути в парламента да прави изявления в кулоарите. За десет месеца мисля има едно изказване лидерът на най-голямата политическа сила в българския Парламент. Бих го призовал да помогне на правителството да отговори на редица претенции, които европейските експерти проявяват към усвояване на средствата за развитие на селските райони по време на неговото управление и за това как са изпълнявани обществените поръчки, обърна се Станишев към Бойко Борисов.

На друг въпрос на Радио Сливен Нет, свързан с казаното преди дни в Сливен от лидера на АБВ Георги Първанов, че Станишев и Борисов се самоопределят като основните играчи в предстоящия евророт, Станишев отговори, че и на европейско, и на национално ниво алтернативите са две – ЕНП и ПЕС.. Статуквото, миналото, което олицетворява ЕНП и наложиха политика на орязване на социалната държава, липса на публични инвестиции и резултатът е налице – задънена улица за Европа. И социалистите, които предлагат нова Европа – на справедливост, социална ангажираност, икономически растеж. БСП има десет ясни ангажимента какво ще направят за България българските евродепутати, ние сме единствената партия досега, която има платформа за тези избори, каза още Станишев. Социологията защитава моята теза за истинската интрига. Реално гласуването за малките партии ще бъде разпиляване на гласове, завърши той по темата..

Попитан за номинацията на Делян Пеевски, соцлидерът отговори, че не се меси във вътрешно партийни работи.

След като посети клуба на БСП, лидерът на партията се срещна в зала „Май” с актива на социалистите в Сливен и симпатизанти на партията от областта. По време на посещението му тук го придружаваха народните представители Деян Дечев и Валери Жаблянов.

 

Сн. РСН

About Post Author

Facebook Comments